A punt d’arribar a la fi, la temporada de rebaixes tancarà el 6 de març amb unes xifres gens esperades en el sector. Miquel Àngel Fraile ha explicat a BTV que el comerciants confiaven que els consumidors s’animarien durant aquesta campanya, però no ha estat així. Aquest hivern el temps ha jugat en contra de les rebaixes, ja que el “fred ha arribat tard” i molts comerciants ja tenen els aparadors plens de la roba de primavera. Les rebaixes de la campanya d’hivern de l’any passat no van ser tant dolentes, de fet les vendes es van mantenir més o menys similars a l’any 2011, amb un modest increment del 0,2%.

Fraile ha presentat aquest dimarts l’informe del comerç de Catalunya 2012, que xifra el descens de vendes en un 6,1% i en què també s’acusa una pèrdua important de llocs de treball, 13.800 en total. Si anem més enrere, en els darrers cinc anys (2008-2012) la crisi econòmica ha destruït 46.300 llocs de feina, prop del 80% corresponen a mitjanes i grans superfícies. El sector més castigat durant el 2012 ha estat el d’equipament de la llar, amb un descens del 10,6%, i ja acumula una baixada de vendes en els últims cinc anys del 49,8%. L’equipament de la persona acumula un descens de vendes del 18% i l’alimentació, de l’11,7%.

Pla de xoc per al comerç català

La Confederació de Comerç de Catalunya ha presentat diverses propostes per reactivar el comerç, molt tocat per la crisi. Tramitar una llei de comerç a Catalunya (actualment hi ha un decret legislatiu) en què es regulin els horaris comercials i les vendes promocionals. Una demanda que, segons Fraile, és molt necessària per generar seguretat jurídica en aquesta matèria, després que el govern central aprovés un decret llei amb la liberalització dels horaris comercials. Una de les altres propostes és actualitzar l’impost per a les grans superfícies.