XESUS GONZÁLEZ, representant Plataforma Sindical Unitària "Ataca les condicions dels treballadors i treballadores des de la seva fortalesa perquè ens considera febles i, en canvi, és incapaç de renegociar amb entitats bancàries o empreses concessionàries als tipus d'interès i les infraestructures. Per tant demanem un govern fort per aconseguir els objectius de Catalunya però un govern que no s'acarnissi amb la població assalariada." FRANCESC HOMS, conseller de la Presidència "De fet, és una decisió imposada. Venim aquí pràcticament obligats. [...] Pensem que és millor poder distribuir aquests esforços salarials en el conjunt dels propers mesos, que no pas d'un sol cop. Si es vol fer d'aquesta manera, que pensem que és com s'ha de fer, malgrat el desastre que representa tot això, en aquest punt, ja ens hi posem. Perquè sabem que el 2012 el pressupost millor no serà."

Prop de 300 treballadors s’han tornat a mobilitzar al centre de Barcelona. Els sindicats han entregat un manifest al govern en què rebutgen frontalment les noves retallades i proposen alternatives perquè no els hagin de tornar a tocar el sou. Després els treballadors s’han concentrat davant del Palau de la Generalitat amb crits de retrets al govern, a qui acusen d’haver abandonat la mesa de negociació sense haver-los presentat cap proposta. Els sindicats, però, s’han mostrat disposats a lluitar fins a l’últim moment per arribar a un acord que eviti aquesta nova retallada salarial.

La Generalitat ha aprovat aquest dimarts la reducció salarial equivalent a una paga extra dels treballadors públics, ja confirmada, malgrat que l’Administració s’ha mostrat disposada a seguir negociant-ne les condicions en aspectes com ara si la retallada ha de ser lineal, progressiva o amb excepcions.

La conselleria de Governació, però, ha posat com a condició indispensable per a les converses que els sindicats “canviïn d’actitud”, en referència a la tancada que els representants dels treballadors públics han portat a terme aquesta nit com a conseqüència del fracàs de la tercera reunió de la Mesa General de la Funció Pública. Aquests han passat la nit a l’edifici de la conselleria de Governació, a la via Laietana, com a mostra que continuen oberts al diàleg per evitar que el govern faci efectiva la retallada i abandonaran la tancada aquest matí.

La Generalitat té previst que la reducció de la paga s’apliqui en un 50% de l’extraordinària del mes de juliol i el 50% restant, en la del mes de desembre. Amb aquesta mesura, la Generalitat vol estalviar-se uns 370 milions d’euros, si bé la retallada total de la funció pública pot ascendir a 730 milions.