No hi ha voluntat política, ni recursos, ni divulgació, ni formació. 100 dies després d’aprovar-se al Parlament per una àmplia majoria, la llei contra l’homofòbia no es compleix. Ho diuen així de categòricament tant les entitats com el partits polítics que la van promoure, que aquest migdia han fet una roda de premsa de balanç a la cambra catalana. Després d’una reunió prèvia amb els membres de la plataforma LGTBI.cat, els membres dels quatres partits  que van registrar la llei i la van defensar (ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP) han fet una dura valoració del moment actual.  Per David Companyon, d’Iniciativa, les entitats i el Parlament ja van fer la seva feina i ara “li toca al govern” complir la seva part. La CUP ha parlat de “manca de voluntat política”, mentre que Anna Simó, d’ERC, ha afirmat que “quan una llei s’aprova, s’ha de complir”, i ha criticat que hi hagi moltes inconcrecions temporals per aplicar-la. Per la seva banda, Eva Granados, del PSC, n’ha volgut destacar la part més positiva com “l’increment de les denuncies”, tot i que reconeix que cal fer-ne difusió i que els funcionaris rebin formació urgent per poder atendre les denuncies del ciutadans.

“No hi ha voluntat política i falta lideratge”

Els partits han arribat a aquestes conclusions després d’escoltar el balanç que en fan des de la LGTBI.cat, la plataforma que va impulsar la llei i que ara, segons explica Eugeni Rodríguez en fa “la implementació” quan es una feina, diu, que correspondria a la Generalitat. Rodríguez assegura que “no hi ha voluntat política” per aplicar-la i que “falta lideratge”. Afirma que està segur que “el 99% dels ciutadans no coneix la llei” i, per tant, “no saben com es fan les denuncies”. De moment, el web de la Generalitat no recull cap informació i els ciutadans continuen adreçant-se a l’Observatori contra l’Homofòbia. Han rebut 17 denúncies, cinc de les quals han remès al síndic de greuges.

La plataforma LGTBI reclama una inversió urgent de 100.000 euros per poder desplegar la llei. Entre les mesures urgents, apunten la necessitat de fer una campanya de divulgació als mitjans de comunicació públics, habilitar un telèfon d’informació amb personal preparat (similar al Telèfon Rosa, que havia existit anys enrere), fer formació als funcionaris i als cossos policials dels municipis i crear la figura d’un coordinador jurídic per tenir coneixement de totes les denúncies que es presentin.

També Comissions Obreres n’ha fet balanç avui. El sindicat està molest perquè creu que la Generalitat n’ha fet una política d’implementació “gairebé nul·la”. CCOO critica, en un comunicat, que no hi hagi cap campanya de divulgació i que tampoc no  s’expliqui als ciutadans què han de fer per denunciar agressions homòfobes, un dels punts que la llei recull abastament i que, pel sindicat, és d’especial importància en el mercat laboral.

Una llei pionera a l’estat

La llei es va aprovar a l’octubre al Parlament per una àmplia majoria de 112 vots a favor i 18 en contra. De fet, tots els grups de la cambra hi van donar suport, excepte el PP, que hi va votar en contra i Unió Democràtica, que va rebutjar-ne alguns dels punts. La llei, pionera a l’estat espanyol, regula diversos aspectes del món laboral, els mitjans de comunicació, la realitat familiar, els serveis socials, l’educació i la salut. La legislació estableix multes com infraccions lleus, greus o molt greus, que van des de l’equivalent a la renda de suficiència (569,12 euros) fins a la prohibició de rebre ajuts o subvencions públiques durant un període màxim de cinc anys. Per exemple, és sancionable l’ús d’expressions vexatòries que incitin a la violència, discriminar l’accés del col·lectiu a un servei públic i convocar actes que incitin a l’odi del col·lectiu.

 

 

 

 

Comparteix a: