La plataforma Stop Creuers ha convocat una manifestació el diumenge 7 de maig a Barcelona per denunciar l’impacte ambiental i social del sector. Afirmen que “és una indústria depredadora”, amb grans “beneficis que es reparteixen en poques mans” i reclamen que el 2025 desaparegui. La protesta començarà a les 12 h al Portal de la Pau i arribarà fins a la plaça de Sant Jaume, on es llegirà un manifest al qual s’han adherit més d’un centenar d’entitats.

Asseguren que és el transport més contaminant per persona i quilòmetre, i denuncien que malgrat això no para de créixer. Per exemple, amb més terminals al Port de Barcelona i amb un creixement de vaixells a altres ciutats, com Palamós o Roses. Les entitats també denuncien opacitat i manca de transparència del sector a l’hora de fer mesuraments de contaminació.

Falses solucions tecnològiques o “greenwashing”

La plataforma denuncia que les administracions (la Generalitat i el Port de Barcelona) estan “venent falses solucions tecnològiques” com el GNL —que, diuen, és un combustible fòssil amb gran efecte hivernacle—, l’electricitat o l’hidrogen verd. Creuen que es tracta d’estratègies de “greenwashing” i troben “inacceptable” que les defensin, per exemple, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, o el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó.

Creuen que la creació de l’anomenada Taula per la Sostenibilitat dels Creuers, que celebrarà la primera reunió la setmana vinent, “és una cortina de fum”. Critiquen, a més, que en aquesta trobada “només hi participaran polítics, deixant fora l’àmbit científic”.