L’alcaldessa, Ada Colau, pressiona ERC perquè es defineixi i digui si vol limitar els creuers que arriben al Port de Barcelona. En una entrevista al programa ‘bàsics’, Colau s’ha mostrat “molt preocupada” perquè no s’han fet més reunions de la taula de treball entre l’Ajuntament i la Generalitat per regular els creuers. “Demanem que es convoqui ja la taula; vam fer una proposta i volem una resposta abans del maig”, ha sentenciat Colau.

La primera reunió de la taula dels creuers es va reunir el juliol de l’any passat, en la qual el consistori va plantejar la proposta de limitar a 200.000 els creuristes que poden arribar a la ciutat cada mes i un màxim de tres vaixells al dia. “No hi pot haver un creixement il·limitat de creuers”, ha dit l’alcaldessa a l’entrevista, en què ha assegurat que la meitat dels visitants que arriben en grans vaixells “estan poques hores a la ciutat, col·lapsen el centre i hi deixen pocs diners”.

L’alcaldessa ha reclamat saber “què pensa ERC” ara que governa en solitari a la Generalitat perquè “no es pot escudar en el seu soci de govern”. Colau ha recordat que la regulació dels creuers no depèn de l’Ajuntament sinó de la Generalitat i l’Estat però que “hi ha d’haver diàleg i consens perquè el port és ciutat”. “Cal que ERC es defineixi; cal un model sostenible de port i posar un límit per evitr la saturació”, ha conclòs.

També ha criticat que el govern català assumís posar una taxa ambiental als creuers i que el president del Port, que l’ha posat Esquerra, hi vulgui presentar al·legacions.

La taula d’estudi per regular els creuers, set mesos encallada

El 18 de juliol del 2022 es va celebrar la primera reunió de la taula d’estudi per regular els creuers. L’Ajuntament va plantejar davant els màxims representants de la Generalitat en aquest sector limitar l’arribada de creuers a Barcelona a un màxim de tres cada dia, i posar un topall de 200.000 creueristes al mes en temporada alta. Colau també va proposar rebaixar el nombre de passatgers mensuals a 200.000.

L’aleshores president del Port, Damià Calvet, que també va participar de la reunió no va compartir el plantejament de Colau per la poca concordança entre les dades de l’impacte dels creuers que disposava l’Ajuntament i les que tenien al Port. “Són dades de part”, va dir, conjurant-se a “treballar per disposar de les dades correctes” ja que els darrers estudis fets són del 2016. La millor solució, segons va apuntar Calvet, és la de “limitar el nombre de terminals”.

El maig de l’any passat, Ada Colau ja va proposar obertament la necessitat de limitar el nombre de creuers que arriben a Barcelona, emmirallant-se en la regulació per al port de Palma. Només quatre dies més tard, la proposta es va formalitzar en una carta dirigida a la Generalitat, l’Estat i el Port en què els demanava crear una taula de treball per acordar aquesta limitació. Finalment, a la darrera Comissió Mixta entre l’Ajuntament i la Generalitat, al juny, es va acordar crear la taula de treball.