avís contaminació barcelona
Foto: ACN

(ACN/redacció) Un estudi d’ISGlobal i el projecte GCAT, de l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol, ha conclòs que l’exposició prolongada a la contaminació de l’aire no s’associa a un major risc d’infecció per covid-19 però sí d’emmalaltir més greument d’aquesta malaltia. D’acord amb la investigació, les persones que viuen en ambients més contaminats tenen una major càrrega infecciosa i, per tant, els símptomes poden acabar sent més greus.

En l’estudi es van mesurar anticossos antivirals en un grup de persones residents a Catalunya amb informació sobre l’exposició a contaminants atmosfèrics (NO2, PM2,5, sutge i ozó). Els resultats no revelen una relació entre exposició a la contaminació i infecció, però sí entre una major exposició al diòxid de nitrogen (NO2) i partícules fines (PM2,5) i nivells més elevats d’IgG (immunoglobulina G) contra els cinc antígens virals en els infectats.

La contaminació té impacte en les malalties infecciones

L’investigador d’ISGlobal i autor de l’estudi Manolis Kogevinas assegura que aquesta investigació proporciona l’evidència més contundent fins ara sobre l’associació entre contaminació de l’aire i covid-19. Diversos estudis han apuntat a aquesta relació però encara no hi havia una explicació clara. Els resultats van en línia amb l’associació entre contaminació i hospitalització que s’ha descrit per a altres infeccions respiratòries com la grip o la pneumònia.

Els autors de l’estudi subratllen que els resultats proporcionen un argument addicional amb relació als beneficis per a la salut pública de reduir els nivells de contaminació atmosfèrica i posen en evidència l’impacte dels factors ambientals sobre les malalties infeccioses. L’estudi s’ha publicat a ‘Environment Health Perspectives’.

Més de 9.500 persones hi han participat

L’estudi va incloure 9.605 participants, entre els quals 481 (un 5 %) casos de covid confirmats. També es van prendre mostres de sang a poc més de 4.000 participants per determinar la presència i quantitat d’anticossos IgM, IgA i IgG davant de cinc antígens virals. Un 18 % d’aquestes persones tenien anticossos davant del virus, però no es va trobar associació entre infecció i exposició a contaminants.

Per al total de participants, es va trobar una associació entre major exposició a NO2 o PM2,5 i malaltia, sobretot per als casos greus que van acabar a l’hospital o en teràpia intensiva. L’associació a les partícules PM2,5 va ser més forta per a homes de més de 60 anys i persones que vivien en zones desfavorides.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a