Dia Internacional Càncer Pulmó

El càncer de pulmó ha afectat 4.650 persones més durant l’últim any a Catalunya. És el tercer tipus de tumor més freqüent tant en homes com en dones i en la majoria d’ocasions s’associa al consum de tabac. Aquest 17 de novembre, amb motiu del Dia Internacional contra el Càncer de Pulmó, els experts fan un crit d’alerta per deixar el tabaquisme i implantar cribratges massius a fumadors o exfumadors per detectar els tumors en estadis més inicials.

Més casos de càncer de pulmó i en estadis més avançats

A Catalunya es preveu diagnosticar 4.650 casos de càncer de pulmó aquest 2021. La xifra supera la del 2020, quan se’n van detectar 3.523. El doctor Laureano Molins, expert en cirurgia toràcica de l’Hospital Clínic i membre de l’AECC, atribueix aquest augment a la pandèmia. “Els pacients no han anat al CAP o a l’hospital per la covid-19 i ara n’estem diagnosticant casos en estadis més avançats”.

El tabac i la contaminació, principals causants del càncer de pulmó

Es calcula que el tabac està darrere de nou de cada 10 casos de càncer de pulmó. Per això els experts insisteixen una vegada més en la importància de deixar de fumar, sobretot tenint en compte que una tercera part de la població encara té aquest hàbit. La contaminació també és un altre factor que incrementa el risc de patir aquesta malaltia. De fet, l’Associació Espanyola contra el Càncer assegura que la contaminació de l’aire provoca al voltant de 500.000 morts per càncer de pulmó anuals a tot el món.

Últims avenços en el tractament del càncer de pulmó

El tractament del càncer de pulmó va des de la cirurgia o la radioteràpia fins a la quimioteràpia o la immunoteràpia. En els últims anys les teràpies contra el càncer de pulmó han avançat notablement i han aconseguit allargar l’esperança de vida dels malalts. A més, aquests tractaments cada cop s’adapten més al tipus de mutació que té cada pacient i generen menys efectes secundaris.

Cribratges massius per detectar abans la malaltia

El càncer de pulmó és el més mortal de tots. Segons el doctor Molins, aquesta letalitat ve explicada perquè és una malaltia que s’acostuma a detectar en estadis avançats. Per això, l’especialista remarca la importància de deixar de fumar i d’implantar cribratges massius, similars al del càncer de pit o de còlon, però en aquest cas a persones fumadores o exfumadores. D’aquesta manera, assegura que es podrien detectar tumors en fases inicials i per tant allargar l’esperança de vida dels malalts.