Viatjar a un país tropical o subtropical pot representar algun risc per a la salut si no es prenen les mesures necessàries. Segons els especialistes, fins a un 30 % de les persones que viatgen a algun país d’aquestes zones geogràfiques, pateixen algun símptoma de malalties tropicals durant el viatge. Malgrat tot, només el 10 % visita una consulta especialitzada per tractar la malaltia.

Quins símptomes són els més freqüents?

Els més comuns són la diarrea i la febre. De fet, un 10 % dels casos febrils acaben ingressant en un hospital, tot i que hi ha més simptomatologia. Les malalties tropicals es poden repartir en quatre blocs simptomàtics:

  • Febre: és un dels símptomes més freqüents i està molt relacionat amb malalties com la malària, la febre groga o el dengue. Es poden contreure a través de picades de mosquit. També trobem les paparres causants d’infeccions bacterianes.
  • Diarrees del viatger: provocades majoritàriament per bacteris i paràsits relacionats amb aliments i aigües infectades.
  • Lesions cutànies
  • Més d’un símptoma com per exemple, infeccions respiratòries.

La malària, en primera posició

Els especialistes asseguren que la malària és la patologia més freqüent i la que més arriba a l’estat. Es tracta d’una malaltia parasitària que es transmet als humans a través de picades de mosquits infectats i pot provocar febre alta, símptomes gripals i anèmia. Es localitza sobretot a l’Amèrica Llatina, l’Àsia i l’Àfrica, però on hi ha més incidència és a l’Àfrica subsahariana.

No és greu si s’actua amb rapidesa i per això s’aconsella acudir a una consulta en cas de notar algun símptoma després d’haver viatjat.

Amb una ràpida actuació només faran falta tres dies de tractament oral. Però si la persona infectada allarga la seva visita mèdica, la malaltia pot evolucionar i que arribi a ser necessari un tractament endovenós i un ingrés a l’UCI (Unitat de Cures Intensives).

La importància de la prevenció

La falta de mesures preventives provoquen que la incidència en els viatgers de malalties com la malària sigui més freqüent. I és que la majoria dels viatgers que no fan la profilaxi (tractament preventiu) acaben visitant l’hospital quan tornen perquè han contret una malaltia.

Els experts expliquen que molta gent perd la por de contreure una malaltia, tot i que recorden que és essencial fer una consulta previatge per veure si la zona que es visitarà és d’alt risc. En cas que sí, s’aconsella fer un tractament preventiu perquè té una alta efectivitat.

També són imprescindibles els consells preventius. Evitar picades de mosquits, controlar l’exposició a aigües infectades o vigilar amb l’alimentació són alguns dels més repetits.