Les donacions de sang a Catalunya han crescut aquest estiu almenys un 5 % respecte al mateix període de l’any passat. Durant el juliol i el que va d’agost s’han registrat 38.580 donacions (una dada que pujarà encara amb les dels tres últims dies del mes), mentre que el 2018, en els mateixos mesos, se’n van comptar 36.743. Això ha fet que actualment hi hagi reserves de sang per a nou dies i es pugui garantir l’abastiment als hospitals “amb normalitat”, segons el Banc de Sang i Teixits. El repunt de donacions durant la segona meitat del juliol i l’agost ha fet possible que es reverteixi la situació preocupant que s’havia produït a l’inici de l’estiu.

Es recupera el bon ritme

Si a l’estiu la donació ja baixa habitualment al voltant d’un 30 per cent, les onades de calor a finals del juny van frenar encara més l’afluència de donants. “Si les coses haguessin seguit igual, al setembre haguéssim tingut molt problemes”, assegura el director assistencial del Banc, Lluís Puig. Les crides a la ciutadania són un dels factors que han fet capgirar la tendència, segons Puig, però també la instal·lació de carpes de donació en algunes poblacions perquè “a més d’aportar comoditat, també criden l’atenció”. El resultat és que pràcticament s’ha assolit l’objectiu de donacions per a l’agost: es necessitaven 20.000 per cobrir les necessitats dels pacients i se n’han recollit, de moment, 17.667 (fins al dia 28), una xifra que ja supera la de l’agost de l’any passat complet (17.135).

Una gran carpa durant tres dies al centre de la ciutat

Tot i el balanç positiu, des del Banc de Sang recorden que cal una mitjana òptima de 1.000 donacions al dia i que no es pot abaixar la guàrdia. El setembre també acostuma a ser un mes complicat per mantenir les reserves, per la reincorporació a la rutina habitual i perquè algunes persones no poden donar després d’haver viatjat a països on hi ha malalties endèmiques. Per posar-ho més fàcil, del 3 al 5 de setembre, el Banc instal·larà per primera vegada una gran carpa a la plaça de la Universitat “per fer-nos més visibles i facilitar que les persones que passin per allà entrin a donar amb més amplitud que en un autobús”.