Fa mesos que la divisió regna al carrer del Japó i, a mesura que s’apropa el moment d’obrir la mesquita, ambdues parts s’allunyen i enroquen les posicions. Les obres estan acabades, però el centre encara no té el permís per obrir.

La comunitat musulmana ha decidit deixar abaixades les persianes, que han patit diverses destrosses i pintades contràries a l’obertura del centre. “No puc obrir les persianes perquè estan trencades. Hi han donat molts cops”, explica Abdesalam Alabar, membre de la comunitat musulmana de Nou Barris. Té por que la mesquita quedi oberta i afirma que “no estem en contra de ningú. Nosaltres hem llogat aquest local per al culte, per fer les oracions i res més”.

“Un carrer massa estret per a una mesquita”

Per la seva banda, els veïns del carrer del Japó afirmen que no són els responsables dels desperfectes a les persianes. També lamenten que amb l’aparició de grups d’extrema dreta se’ls acusi a ells de xenòfobs. Acusen l’Ajuntament de no escoltar les seves raons per oposar-se a l’obertura del centre. Argumenten que el carrer és massa estret, la vorera massa, petita i el local no reuneix les condicions per aplegar l’aforament que preveuen que hi haurà.

9 Barris Acull crida a la convivència

Enmig de la tensió, les entitats del barri defensen la convivència i el dret a culte, com afirma Lourdes Ponce, de 9 Barris Acull: “Estem per treballar el tema de la convivència, que s’està trencant en aquest carrer, i que pensem que és una situació greu per als veïns, que creiem que, fins i tot, qui està en contra de la mesquita no està a favor que sigui la ultra dreta qui manipuli tot aquest tema.” Precisament les entitats han estat les que han demanat la suspensió de la manifestació prevista per a dissabte, 16 de setembre, convocada pel partit d’ultradreta Democracia Nacional i que la conselleria d’Interior ha anul·lat.