Tot indica que aquest dijous els antics ocellaires de la Rambla, finalment, hauran d’abandonar el passeig. L’Ajuntament de Barcelona té previst efectuar-ne el desnonament administratiu i la Guàrdia Urbana s’encarregarà de recollir les claus dels quioscos. D’aquesta manera es posarà punt final a un conflicte de fa anys entre els paradistes i els responsables del consistori.

Les parades, en el punt de mira des de fa anys

Els antics ocellaires de la Rambla van deixar de vendre animals el 2009 per complir la llei i es van reconvertir en parades de gelats, dolços, records i productes amb Denominació d’Origen. A partir d’aquell moment, la continuïtat d’aquests negocis es va posar en dubte. Els primers a qüestionar-ne el model de negoci van ser Amics de la Rambla. L’aleshores alcalde, Jordi Hereu, va reconèixer que la reconversió no s’havia enfocat “adequadament”, però que la prioritat era “treballar perquè la Rambla guanyés dignitat i espai”.

Anys més tard, el pla especial d’ordenació de la Rambla aprovat pel govern de Xavier Trias va preveure desaparició de les parades i, finalment, va ser el govern Colau qui va anunciar-ne el desnonament el 2021. El 14 de juny d’aquell any el consistori va declarar l’extinció dels 50 anys de les concessions, ja que s’havien atorgat el 1971. Els antics ocellaires van argumentar que la vigència de les concessions comptava des del 1999 i el 2010, per les diferents modificacions de la regulació municipal. Però ara, finalment i després d’anys de conflicte, marxaran sota el mandat de Jaume Collboni.

Conflicte als jutjats

Des de l’anunci del desnonament, els antics ocellaires no s’han quedat de braços plegats i han presentat diversos recursos judicials. La justícia, però, va desestimar la petició de les mesures cautelars. Tampoc no va prosperar la ILP que van impulsar al Parlament de Catalunya i fa pocs dies el Suprem tampoc no els va donar la raó en el darrer recurs. Ara, han demanat empara al Tribunal Europeu de Drets Humans.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a