Els antics ocellaires de la Rambla continuen treballant amb normalitat, malgrat que en alguns casos ja s’ha exhaurit el termini per marxar que els va donar l’Ajuntament. En concret, hi ha cinc parades que aquest dimecres haurien de tenir la persiana abaixada, segons la carta que va fer-los arribar el consistori. De moment, però, els ocellaires expliquen que no hi ha acudit cap representant municipal ni tampoc la Guàrdia Urbana per obligar-los a tancar.

Per a la resta de quioscos, el termini s’acaba en els propers dies. Cinc haurien d’entregar les claus, com a màxim, el 28 de febrer i el darrer, l’onzè, hauria de fer-ho abans del 2 de març. Els antics ocellaires, però, avisen que no pensen marxar i confien que l’Ajuntament no els pugui desnonar sense una ordre judicial, una ordre que asseguren que, de moment, no tenen. Els paradistes argumenten que les llicències estan vigents i mantenen una disputa amb el consistori, que considera que els permisos es van extingir l’any passat i vol fer-los fora definitivament.

Negociació fallida

Fins ara, els intents per arribar a una solució negociada no han tingut èxit. Els antics ocellaires denuncien que, tot i haver-se reunit amb l’Ajuntament, no han obtingut resposta a les seves peticions. En canvi, critiquen que se’ls va enviar la carta en què se’ls advertia que “el primer dia hàbil, a les 9 hores, es procedirà a l’execució del llançament administratiu”.

De la seva banda, el consistori afirma que “els concessionaris han rebutjat totes les propostes que se’ls han fet” i sosté que les que han fet els antics ocellaires “no són admissibles perquè aquests quioscos no poden romandre a la Rambla ni se’ls pot fer una concessió directa d’una parada a un mercat municipal”. Per això, un cop exhaurit el termini d’un mes, fonts municipals han explicat que l’Ajuntament “haurà d’instar la via judicial per poder recuperar el domini públic”.

El consistori argumenta, a més, que la desaparició de les 11 parades “respon a l’interès general”, ja que suposarà “aliberar” espai i guanyar-ne per als vianants. Remarquen, també, que està previst així des del 2016 i que l’activitat que duen a terme no s’ajusta a les normatives municipals. Ara, la previsió és retirar-les de la via pública aquesta primavera. No serà l’única obra que es farà al passeig: aquest 2022 n’ha de començar la reforma per la banda de Colom.

ILP per salvar els antics ocellaires

De manera paral·lela, els antics ocellaires han impulsat una iniciativa legislativa popular per demanar que es conservin els quioscos. Després que el 2011 ja recollissin signatures per poder conservar les parades, ara han dut el cas al Parlament. Asseguren que aquest divendres van registrar ja l’esborrany i que ara estan pendents que s’admeti. Un cop fet aquest pas, tornaran a sortir al carrer a buscar suports.