Les obres de reforma de la zona central dels Jardins de Massana, al barri del Congrés, ja han començat. L’obra servirà per crear el primer parc inclusiu de Barcelona, amb una àrea de joc infantil totalment accessible, més zones d’estada i de descans i millores en l’accessibilitat i la connectivitat amb l’entorn. S’ha previst una inversió d’1,5 milions d’euros i s’espera que els treballs s’allarguin uns vuit mesos.

El projecte sorgeix dels pressupostos participatius del 2020 i la seva promotora, Ana Mourelo, s’ha mostrat “molt il·lusionada”. La idea sorgeix de la discapacitat del seu fill, que “no podia anar als parcs o s’havia de quedar mirant com jugaven la resta de nens”.

Fins ara hi havia parcs accessibles a la ciutat, però no inclusius. En aquest nou espai, el balancí, el carrusel i els gronxadors, per exemple, es podran fer servir amb cadira de rodes. També hi haurà un tobogan amb rodets per facilitar el lliscament dels infants amb mobilitat reduïda. Mourelo recorda que el joc “és un dret dels infants“. I ha afegit: “És molt important que els nens i nenes que no tenen discapacitat puguin conviure amb els que en tenen perquè hi hagi una veritable inclusió”.

El primer pas per a la transformació de la zona

Els Jardins de Massana se situen a l’interior d’un dels edificis que formen part del grup d’habitatges Can Massana, delimitat pels carrers de Cardenal Tedeschini, Felip II, Espiga i Sant Pasqual Bailón. Els jardins fan 2.360 metres quadrats i tenen forma de creu on s’ubiquen dues places laterals i una de central. La part central, que era l’antic camp de futbol del Club Deportivo Viviendas del Congreso, està dividida en dues seccions per un emparrat que travessa els jardins d’est a oest. Avui dia, els jardins disposen d’àrees de joc infantil, zones de descans amb vegetació i un porxo central.

La intervenció es fa únicament a la zona central dels jardins per potenciar els espais de joc accessible i aprofiten la disposició actual i el màxim d’espai possible. S’eliminaran les barreres existents per millorar-ne l’accessibilitat i connectivitat. L’objectiu es facilitar l’accés a tot l’espai i la continuïtat amb l’entorn integrant les zones laterals.

Espais que hi haurà

La zona central dels Jardins de Massana quedarà dividida en diversos espais de joc: cinc amb paviment de cautxú i sauló compactat, que tindran jocs accessibles on gronxar-se, lliscar, enfilar-se, balancejar-se, saltar, sentir vertigen, amagar-se. També una zona amb sorral destinat a activitats d’experimentació, i la resta de les àrees seran espais per experimentar, descansar i de joc lliure.

Els camins més petits que uneixen aquests espais es convertiran en grans parterres amb l’objectiu de crear una zona més permeable, en canvi, els camins principals i secundaris s’aprofitaran per generar els accessos als diferents espais de joc. També s’incrementaran els espais d’estada i descans, amb bancs i cadires.