ATROPELLAMENT L3 METRO BARCELONA
Foto d'arxiu

(ACN) Tres homes d’ideologia neonazi han estat condemnats aquest dimarts a pagar 690 euros de multa cadascun per la pallissa que van donar a tres manifestants independentistes al metro de Barcelona el 9 de setembre del 2018.

La fiscalia, que demanava un any i nou mesos de presó, ha rebaixat la petició de pena fins als dos mesos i 25 dies. Els acusats han acceptat la rebaixa i la condemna s’ha substituït per una multa.

Els fets van passar al migdia, quan els tres neonazis, tornant d’una manifestació en contra de l’independentisme, van veure al vagó de metro tres joves amb samarretes amb consignes favorables a la independència del País Basc i van començar a increpar-los i a colpejar-los fins que mossos de paisà els van aturar.

Insults i cops fins a la intervenció dels Mossos

Segons l’escrit de qualificació de la fiscalia, els tres acusats van acudir a una manifestació sota el lema “Recuperant la dignitat”. Després de la mobilització, van entrar a la Línia 1 del metro i a l’estació del Clot van pujar les tres víctimes. Una d’elles portava una samarreta en què es llegia ‘Euskal Herria’.

Segons la fiscalia, un dels acusats es va fixar en el jove de la samarreta i el va començar a insultar, dient-li: “Indepe de merda, peguem-nos, terrorista”. Després de proferir els insults va passar a l’agressió física i va començar a colpejar el noi. Els dos joves que acompanyaven la víctima van mirar de protegir-lo i d’impedir els cops. En aquell moment, agents dels Mossos d’Esquadra de paisà hi van intervenir i van aturar la baralla.

Els atacants van fer la salutació feixista

Segons el relat de la qualificació, dos d’ells van rebre una puntada cada un i el tercer, una bufetada. Els altres dos  atacants van contribuir a la pallissa mantenint un “ànim exaltat”. A l’estació de Navas, la víctima va baixar del vagó i va fugir corrents mentre el neonazi que l’havia pegat li cridava: “Et rebentaré, maricó de merda”.

També segons el relat de la fiscalia, durant els fets, els atacants van estar fent la salutació feixista i entonant proclames nazis com “sieg heil” (que es tradueix com a “visca, eterna la victòria”).

Les víctimes van patir diferents lesions: un d’ells, una contusió a la panxa; un altre, una contusió al canell i el tercer, una contusió a les cervicals. Cap d’aquestes lesions, però, els va impedir seguir amb la seva vida normal.

La fiscalia rebaixa la petició inicial de pena

Aquest dimarts, abans d’entrar al judici, la fiscal, que ocupava l’acusació en solitari davant la manca d’acusació particular, ha ofert una rebaixa als atacants a canvi de reconèixer els fets i l’han acceptat. Part de la rebaixa es deu a l’aplicació de dues condicions atenuants: dilacions indegudes en el procés (han passat quatre anys des dels fets) i la reparació del dany, justificada pel pagament que ja havien realitzat a les víctimes en concepte d’indemnització.

Una multa de 690 euros casacun

Se’ls ha condemnat a cada un per un delicte de lesió de drets fonamentals (en aquest cas, el dret a la llibertat d’expressió) i per tres delictes de lesions (un per cada persona a la que van pegar), que es tradueix en una multa de 690 euros a cada un i a la imposició d’indemnitzacions a les tres víctimes, que sumen un total de 1.860 euros extres que hauran de pagar entre els tres.