El districte de Ciutat Vella ha decidit actuar amb urgència per reforçar la neteja i vigilància de la plaça de Carme Simó, que funciona com a pati de l’Escola Baixeras (Gòtic). Una intervenció àmplia que s’ha activat després que un infant de sis anys del centre va agafar una agulla d’una xeringa que va trobar al pati el 5 de setembre, segons va avançar el diari ‘Ara’. Tot i que des del centre creuen que es tracta d’un incident aïllat, tant l’escola com les famílies expliquen que la zona és freqüentada per persones que beuen alcohol i que és habitual la presència d’orins i excrements de gos.

Neteja de la plaça quatre cops al dia

Fonts municipals han explicat a betevé que a partir de l’endemà de l’incident van reforçar-se tots els serveis municipals implicats en el manteniment d’aquesta plaça. Pel que fa a la neteja, els operaris escombren l’espai i el netegen quatre cops al dia. A més, s’ha activat un equip de recollida de xeringues de dos operaris que revisa l’espai cada dia abans de l’inici de les classes.

Des de l’AFA valoren positivament les mesures activades per mantenir net i segur l’espai, però alerten que serà necessari fer seguiment de les mesures. El president de l’AFA, Pedro Montesinos, explica que caldrà veure “quins recursos són necessaris i quins no” i demanen a l’Ajuntament concretar vies d’interlocució futures per notificar possibles incidències.

tècnic social a pati escola Baixeras
Tècnics socials vigilen la plaça a les hores lectives per evitar actituds incíviques

Es descarta tancar la plaça, de moment

Més enllà del reforç en la neteja, l’Ajuntament ha posat en marxa un equip de tècnics d’intervenció social que observen quins usos té la plaça durant les hores de classe per decidir si calen actuacions suplementàries. I intervenen, per exemple, per dissuadir de possibles actituds incíviques, com beure o orinar a l’espai. També recorren l’espai diàriament educadors de Salut i agents cívics.

Famílies, escola i representants municipals s’aniran reunint per fer seguiment d’aquest pla de xoc i abordar canvis en les actuacions. Una possibilitat que s’estudia és regular els acessos a la plaça durant el temps lectiu. Tampoc no es descarta fer més alt el tancat i impedir així que hi accedeixin persones a la nit.

La plaça és l’únic pati que té l’escola

Des del 2018, l’escola fa servir la plaça de Carme Simó com a pati i espai de joc i esbarjo. El president de l’AFA, Pedro Montesinos, explica que la degradació de l’indret ha anat en augment, sobretot durant les vacances d’estiu, en què no hi havia presència d’alumnes i a la nit van anar sorgint episodis d’incivisme.

L‘Escola Àngel Baixeras celebra 100 anys aquest 2022. El primer dels actes previstos per commemorar aquest centenari ha estat la col·locació d’un faristol a la via Laietana a la cantonada amb el carrer de Salvador Aulet. Aquest col·legi va ser una de les primeres escoles públiques graduades de Barcelona i una de les pioneres en la introducció del treball per projectes.

Centenari de l’Escola Àngel Baixeras
Consulta els orígens d’un dels centres públics més antics de la ciutat

A finals del curs passat, a l’Escola Auditori (Sant Martí) també van saltar les alarmes quan un nen va trobar unes pastilles al centre, ubicat davant la sala nocturna Razzmatazz. En aquest cas, el Consorci d’Educació de Barcelona va intensificar la neteja de l’espai, especialment després del cap de setmana.