Mig miler de persones s’han concentrat aquest dimecres a la tarda a la plaça d’Eivissa, al barri d’Horta, per condemnar la mort dels dos germans de set i 10 anys, presumptament, en mans del seu pare al seu domicili del passeig Universal. Els Mossos d’Esquadra estan investigant el cas com a violència vicària, una expressió de la violència masclista en què l’agressor vol venjar-se de la mare fent mal als fills. Segons els primers indicis, l’home els va matar obrint el gas i posteriorment es va suïcidar.

En la protesta, hi han participat diferents associacions del barri com ara la Coordinadora d’Entitats d’Horta. La seva presidenta, Roser Vallhonesta, ha dit als micròfons de betevé que l’objectiu de la trobada ha estat “demostrar el rebuig cap a un acte tan horrible i masclista” i per “fer veure a tothom aquest problema”.

Desprotecció judicial dels infants

Aquests arguments s’han resumit en el manifest unitari en què les entitats han denunciat desprotecció dels infants de pares separats amb antecedents de violència masclista. Tot i que la Llei orgànica de protecció integral a la infància i l’adolescència davant la violència estableix que davant indicis fundats de violència de gènere cal suspendre les visites del progenitor als menors, aquests col·lectius creuen que “les actuacions judicials són febles” i alerten que només el 8 % dels casos de violència de gènere van comportar la suspensió del règim de visites als pares l’any 2022.