Han començat la lluita i no estan disposades a aturar-la. Tres dies després que el PP fes valdre la seva majoria absoluta al Congrés per tirar endavant l'avantprojecte de llei que limita l'avortament voluntari, ahir centenars de persones van manifestar el seu rebuig davant la Delegació del Govern. SÍLVIA ALDABERT, Campanya Avortament Lliure i Gratuït "No volem aquesta contrareforma. No volem que les dones quedin sense dret a decidir i sent ciutadanes de segona." MONTSE PINEDA, Campanya pel Dret a Decidir "No pararem. Farem accions cada mes fins que es retiri la llei. Anirem a Estrasburg, a Brussel·les, on calgui." Confien que la mobilització i l'acció dels ciutadans farà la pressió suficient per aturar aquesta reforma de llei. ANNA MONTFORT "Quan tenia 20 anys, i en tinc 60, ja demanavem el lliure avortament. Estem igual. El senyor aquell que governava durant 40 anys ha tornat a reviure." ARES GASTÓN "És molt important que des del govern vegin que la gent es mobilitza per aquestes coses." XAVIER CABALLERO "El govern que tenim vol tornar a una Espanya submissa i sobretot submissa amb les dones. I no estem d'acord. I hem vingut els homes també a reivindicar-ho, que som molts aquí." La protesta va acabar davant la catedral, un espai gens casual. Allà, diverses manifestants van fer una posada en escena del que pot simbolitzar aquesta reforma. Ara, ja es preparen per a la propera cita: serà el 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

Cinc minuts abans de les 19 h s’ha tallat el carrer de Mallorca i desenes de persones l’han ocupat. En la protesta, sindicats, partits i associacions de dones han reclamat que no es modifiqui la llei de l’avortament actual, que data de l’any 2010. Entre banderoles amb lemes com “Fora rosaris dels nostres ovaris” o “És el meu cos, jo decideixo”, s’hi ha pogut veure el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, o treballadors de Panrico, una empresa en ple conflicte laboral.

Es tracta de la segona concentració davant de la Delegació del Govern, després que el 20 de desembre s’hi reunissin mig miler de persones. La protesta arriba tres dies després que els diputats del PP tombessin al Congrés dels Diputats la retirada d’aquest avantprojecte de llei, impulsat pel ministre Gallardón.


Sílvia Aldabert, membre de la Campanya per l’Avortament Lliure i Gratuït, ha afirmat que amb aquesta reforma “les dones ja no som subjectes de ple dret sinó ciutadanes de segona” i ha dit que, a partir d’ara, només les dones que tinguin diners podran anar a avortar en altres països i, en canvi, “les que no en tinguin hauran de recórrer a l’avortament clandestí”.

La llei de l’avortament actual permet l’avortament lliure fins a la setmana 14 de gestació i fins a la 22 si hi ha risc per a la salut de la dona o per al fetus, una llei similar a la que hi ha en països com França, Alemanya o Finlàndia. La reforma que impulsa el PP vol fer un canvi de paradigma i, en lloc de parlar de terminis, parla de supòsits. Per tant, a partir d’ara, només es podrà avortar en cas de violació, prèvia denúncia i només en les 12 primeres setmanes o en el cas en què l’embaràs suposi un risc greu per a la salut de la dona.