(ACN) El Col·legi de Fisioterapeutes ha rebut 91 denúncies per intrusisme laboral per part de pacients en el darrer any i mig. La majoria es tracta de persones que busquen un professional per a un tractament i es troben amb una persona sense la formació ni les capacitats per poder solucionar la dolença. Des del Col·legi lamenten que encara hi ha massa gent que no diferencia entre un fisioterapeuta i un massatgista. “Nosaltres tenim una titulació i un grau universitari, mentre que un massatgista ha fet un curs d’uns quants caps de setmana”, assenyala la portaveu d’Intrusisme del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Anahí Castilla, que demana també més inspeccions per part de Consum i Sanitat als centres intrusos.
Cada vegada hi ha més persones que denuncien intrusisme laboral en el món de la fisioteràpia. La majoria són per realitzar tasques pròpies d’aquests professionals per part de persones sense la formació necessària, amb el risc que suposa per a la salut de la persona que pateix la dolença. El problema per als fisioterapeutes, però, no és nou. Fa anys que la professió es queixa d’aquestes situacions i des del Col·legi lamenten que l’Administració no actua. “Som una de les professions amb més intrusisme laboral, lamentablement. Cal tenir en compte que nosaltres tractem amb la salut de les persones”, assenyala Castilla.
Reclamen més inspeccions
Per això, Castilla demana que es facin més inspeccions per part de la Generalitat. El problema és que Sanitat només controla establiments sanitaris i, com que els massatgistes o centres de teràpia no operen sota la mateixa regulació que els de fisioteràpia, no reben les mateixes inspeccions. Castilla alerta que aquests centres intrusos no necessiten tota la documentació que sí que demanen als fisioterapeutes, però després fan tractaments sanitaris per als quals no estan preparats i que, per exemple, no tenen en compte les contraindicacions que s’aprèn al grau de Fisioteràpia. “Aquesta gent atempta contra la sanitat”, assenyala.
Tot això juga en contra d’una professió que requereix un grau universitari i que veu que com els massatgistes —amb formacions d’uns caps de setmanes— acaben fent els mateixos tractaments. A més, es troben que cada vegada hi ha més acadèmies que ofereixen estudis no reglats i, per tant, no es poden fer servir per tractar patologies. “És com si a un nen que fa una activitat de robòtica li donen la competència que pot tenir un enginyer”, assenyala Castilla.