La diputada responsable del CEMICAB, Mercè Claramunt, ha valorat molt positivament que pràcticament s’han doblat les mediacions a Barcelona. En una entrevista a Barcelona FM, ha destacat que es tracta d’un “salt qualitatiu” en el context d’un creixement de les mediacions que es registra des de 2011.

En la major part de les mediacions els afectats s’han pogut beneficiar de la justícia gratuïta (689) i només s’ha requerit pagament en 112 casos. Un 83 % han gestionat conflictes familiars com la pensió dels aliments o l’ús del domicili, i la resta han tractat matèria civil. Entre 2011 i 2014 el Centre de Mediació de l’ICAB va atendre 800 peticions de tramitació anuals, però finalment només en va fer 200, perquè per iniciar una mediació hi han d’estar d’acord les dues parts.

Claramunt lamenta, però, que la mediació encara no està prou estesa entre la ciutadania com a via de resolució de conflictes. Pel que fa a les xifres en el conjunt de Catalunya, Mercè Claramunt lamenta que “no són per estar contents”. Argumenta que el nombre de litigis que entren als jutjats de Catalunya s’enfila fins prop d’un milió mentre que les mediacions no arriben ni a les 1.500.