Finalment ha estat només una nit. La cinquantena de joves estudiants i militants d'Arran que han ocupat dues biblioteques de la ciutat per denunciar el dèficit d'espais d'estudi, han acordat marxar-ne després d'acordar una reunió amb l'Ajuntament. Al Vapor Vell, a Sants la protesta s'ha allargat fins al vespre, però a la biblioteca de la Sagrada Família l'ocupació ha acabat a les dues i l'equipament ha tancat en l'horari habitual. MIQUEL MASSONS, estudiant de medicina "Cada any en època d'examens tenim el mateix problema: pocs espais on estudiar, amb poca capacitat, i amb poques franges horaries que s'adeqüin a les nostres necessitats." ANNA RODRÍGUEZ, Arran Sagrada Família "Demanem una ampliació dels horaris, una millora de les infraestructures i que s'obri el cap de setmana en horari complet que és quan més ho necessitem." La comissionada de cultura, Berta Sureda, ha escoltat les demandes dels joves, que volen un horaris que s'adaptin a les necessitats dels estudiants, sobretot en època d'exàmens. Ara el govern municipal estudiarà la problemàtica i dijous vinent les parts implicades es trobaran de nou per negociar una solució. AINA SANS, Arran les Corts "La resposta ha estat prou ràpida, amb això estem contents, la reunió de dijous. Però estem a l'expectativa de que en sortirà d'aquesta reunió, si les mesures s'implementaran de manera ràpida o són més a llarg termini. A partir d'aquí nosaltres reaccionarem d'una manera o d'una altra." La protesta ha rebut el suport de la CUP i de la regidora María José Lecha.

La tancada va començar dissabte a la Biblioteca Sagrada Família i s’ha allargat durant tota la nit. Els convocants van demanar una reunió amb el districte per exigir que l’espai estigui obert tots els dies de 9 a 21 h. Pel que fa a la sala d’estudis del centre cívic que hi ha adjunt a l’edifici, reclamen un horari nocturn perquè els estudiants puguin acostar-s’hi durant l’època d’exàmens.

Aquest migdia, la comissionada de Cultura, Berta Sureda i el cap de recursos humans del Consorci de Biblioteques han acudit a parlar amb els joves que hi havia a la Biblioteca Sagrada Família. S’han compromès a organitzar una reunió per dijous vinent en què representants de tots els sectors afectats abordaran l’adequació dels horaris de les biblioteques i sales d’estudi en època d’exàmens. Després d’això, els joves han aixecat l’ocupació i la biblioteca ha tancat a les 14 h, en el seu horari habitual.

L’ocupació ha continuat fins a les 20 h a la Biblioteca Vapor Vell de Sants, habitualment tancada els diumenges. Segons els impulsors de la protesta, caldria modificar-ne l’horari habitual i, al centre cívic del costat, obrir una sala d’estudis nocturna fins a les tres de la matinada. D’altra banda, els manifestants -vinculats a Arran de les Corts- també es queixen que en aquest altre districte no hi ha biblioteques obertes el cap de setmana i que quan obren no sempre hi ha lloc per a tothom. Per això, totes les entitats convocants reclamen més espais d’estudis a la ciutat.

Els col·lectius que han promogut aquestes ocupacions es queixen que, a tota l’àrea metropolitana, només hi ha dues biblioteques obertes les 24 hores. A la ciutat de Barcelona, entre el 7 de gener i el 5 de febrer, les biblioteques allarguen l’horari de les sales d’estudi fins a la una de la matinada. La majoria, però, només estan obertes de dilluns a divendres, mentre que els caps de setmana o no obren, o bé mantenen l’horari habitual. Es tracta d’unes setmanes amb especial afluència d’estudiants per la proximitat dels exàmens, una imatge que també es repeteix al maig i al juny de cada any.