El missatge que el tabac mata ha calat entre els catalans. Les xifres indiquen que entre 2011 i 2013 190.000 persones van abandonar l'hàbit, fet que situa el nombre total de fumadors en 1.664.000. Aquesta quantitat mai no havia estat tan baixa des dels anys 90. La interpretació que en fa l'Agència de Salut Pública és que la prohibició de fumar en espais públics així com les campanyes de sensibilització han donat resultat. I no només entre la població general: el nombre de fumadors també s'ha reduït entre els treballadors dels centres d'atenció primària catalans. Més del 70% dels professionals que hi treballen són no fumadors o exfumadors, un 4,7% estan abandonant l'hàbit i el nombre de metges, infermeres o treballadors socials que fumen és del 17%. ANTONI MATEU, secretari de Salut Pública del Departament "S'ha produït una reducció molt important del nombre de sanitaris que fumen, que en els anys 80 eren més del 50% i ara només son el 17%". Les xifres són positives, però l'Administració no abaixa la guàrdia perquè l'enquesta indica que tres adolescents comencen a fumar cada dia, en total 1.200 joves l'any. Tot i que la prevalença de consum diari entre els adolescents ha caigut a la meitat en les últimes dècades, Salut manté l'objectiu que entre els joves hi hagi tolerància zero amb el tabac.

Els indicadors apunten una baixada del consum de tabac a Catalunya. En l’última Enquesta de Salut de Catalunya es reflecteix una caiguda de 3 punts percentuals (190.000 fumadors) entre els anys 2011 i 2013, i la prevalença del tabaquisme se situa en el 26,5%. Es tracta de les xifres més baixes registrades des dels anys 90, i l’Agència de Salut Pública considera que és el resultat de molts anys de campanyes de prevenció i sensibilització.

Una altra de les dades que l’ASPB valora positivament és que entre els professionals dels centres d’atenció primària, només el 17% són fumadors i la resta, o bé estan intentant abandonar l’hàbit o bé són no fumadors i exfumadors. La dada és especialment bona entre els metges i infermeres: “estem en condicions de dir que els metges ja no fumen, tal com indicava el tòpic. Això és una bona notícia, perquè difícilment pots dir a la gent que deixi de fumar si tu ho fas”, ha conclòs Antoni Mateu, el secretari de Salut Pública de la Generalitat.

Durant els darrers dos anys la venda de cigarretes a Catalunya ha experimentat una caiguda del 21% i les dades de les darreres enquestes mostren, segons l’Agència de Salut Pública, una disminució sostinguda del consum de tabac amb una reducció gairebé a la meitat dels fumadors en els darrers 8 anys. Tot i que les dades en general són positives, cada any 1.200 adolescents de 14 anys s’enganxen al tabac, una realitat que preocupa l’administració. L’any 2012 el 45% dels estudiants afirmava haver-ne consumit alguna vegada a la vida, el 37% durant els darrers 12 mesos, el 28% en els últims 30 dies i el 13% diàriament.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a