El trànsit és la principal font de soroll de la ciutat. De fet, segons l'informe Soroll i salut a Barcelona és el responsable del 80% de la contaminació acústica que es genera a la ciutat. Durant el dia, quatre de cada 10 barcelonins conviuen amb nivells de soroll superiors als 65 decibels, el límit que fixa l'Organització Mundial de la Salut, i el 15% suporta nivells de més de 70 decibels. Una exposició que causa l'aparició de problemes auditius, que cada cop apareixen més en persones joves. JOSÉ N. FAYAD, otòleg "Pacientes que tienen pérdida auditiva, pero también acufenos y tinitus. Estamos viendo más jóvenes con esos problemas." Però l'informe situa les conseqüències de l'excés de soroll més enllà de la salut auditiva. JESÚS DE LA OSA, autor de Soroll i salut a Barcelona "Incrementa el riesgo de cardiopatia istémica, angina de pecho, infarto agudo de miocardia, de hipertensión, y de ictus, incluso de accidentes cerebrales vasculares. Por tanto, el ruido daña nuestro corazón." Els cotxes són la principal font de soroll, però els barcelonins es queixen sobretot de l'oci nocturn. Els barris que tenen menys qualitat acústica són Ciutat Vella i Gràcia. No obstant això, l'estudi també assenyala la millora que s'ha produït a Barcelona darrerament. En cinc anys la població exposada als nivells més alts de soroll s'ha reduït en un 4%.

El 40,25% dels barcelonins conviu amb nivells de soroll diürn superiors als 65 decibels, el màxim recomanat per l’Organització Mundial de la Salut (l’OMS). El 15% de la població està exposada a nivells de soroll superiors a 70 decibels. Així ho indica l’informe elaborat per l’Observatori Soroll i Salut DKV-GAES que s’ha presentat en el marc d’unes jornades científiques. De fet, segons el consistori, els principals problemes es viuen a Ciutat Vella i a Sarrià – Sant Gervasi.

Aquestes xifres alerten sobre l’excés de contaminació acústica a la ciutat, però l’informe també remarca una tendència a la disminució dels sorolls en els darrers anys. Des de 2009, s’ha reduït en un 4% la població que conviu amb els nivells de soroll més elevats.

El soroll perjudica la salut

L’exposició a alts nivells de soroll provoca problemes auditius, però també té efectes nocius sobre la salut i incrementa el risc de patir trastorns cardiovasculars com hipertensió, infarts o un ictus cerebral.

L’estudi també relaciona el soroll amb l’increment de la mortalitat per causa respiratòria i cardiovascular en persones majors de 65 anys, que fixa en un 6% cada decibel superior a 65dB.

Trànsit i oci nocturn

L’estudi assenyala el trànsit i la circulació com la principal font de soroll en l’entorn urbà. Representa l’origen del 80% de la contaminació acústica que es registra a la ciutat. Una dada que contrasta amb la percepció dels ciutadans, que consideren la concentració de persones a la via pública la principal font de soroll, sobretot en horari nocturn.