Càritas Diocesana de Barcelona assegura “estar al límit de la seva capacitat d’atenció” i demana a les administracions ampliar el parc d’habitatge públic de lloguer. Així ho ha fet saber el director de l’entitat, Eduard Sala, aquest dijous que ha assegurat que d’aquesta manera “es compliria amb la solidaritat urbana del 15 %”. Per fer-ho, ha demanat que s’activin totes les estratègies possibles: construcció, compra, tanteig, retracte i requalificació d’usos.

Són massa les ocasions en què les entitats han de dur a terme un paper que no els pertoca”
Eduard Sala, director de Càritas Diocesana de Barcelona

En l’àmbit de l’habitatge, Sala ha dit que “cal una mirada curta, que doni resposta a la urgència”, però també una de llarga, per garantir que “tothom té accés a una llar en el futur”. Càritas fa aquesta demanda basada en dades: asseguren que el 72 % de les llars que van atendre durant el 2023 no vivien en una habitatge digne i que més de la meitat (51 %) havien de sobreviure en una habitació de relloguer.

L’impacte de la falta d’accés a l’habitatge

Segons Míriam Feu, responsable d’anàlisi social i incidència de l’entitat i de l’Observatori de la Realitat Social, assevera que això té un impacte negatiu sobretot en els infants —que no disposen d’espai per jugar, estudiar o dutxar-se— perquè multiplica per dos la probabilitat de caure en la pobresa o en l’exclusió durant l’etapa adulta.

Sala ha explicat que, durant el 2023, 4.420 persones han rebut ajudes econòmiques directes per valor de més de 2 milions d’euros. El 64 % d’aquesta quantitat s’ha destinat a cobrir despeses relacionades amb l’habitatge, i un 31 % a l’alimentació, entre d’altres. Sala ha assegurat que “actuem com una darrera xarxa de protecció social, quan els poders públics no cobreixen aquestes necessitats” i denuncia: “Són massa les ocasions en què les entitats han de dur a terme un paper que no els pertoca”.

L’atur i la situació d’irregularitat

Càritas també ha detallat que vuit de cada 10 persones en edat laboral que va acompanya el darrer any no tenen feina i que un 14 % en té en condicions precàries. Des de l’entitat afirmen que la situació administrativa irregular és un dels factors que explica les dificultats per accedir a una feina digna. Moltes d’elles, asseguren, han vingut a Barcelona fugint de situacions de conflicte, inseguretat i violència dels seus països.

Des de l’entitat també s’ha demanat un desplegament efectiu del padró sense domicili fix en totes les situacions d’exclusió residencial i que totes les persones que ho necessitin —al marge de la seva situació administrativa— puguin ser ateses de forma presencial per part dels Serveis Socials. Durant el 2023 Càritas ha acompanyat 44.526 persones.

Comparteix a: