Can Crehuet, la casa pairal situada al carrer de Porto que l’Ajuntament va comprar el 2019, va prenent forma com a espai per a les entitats d’Horta. Tot això, l’edifici es troba en molt mal estat i les associacions que l’utilitzen alerten que hi cal una reforma integral.

La casa data del segle XVIII i es va salvar “in extremis” de ser enderrocada per construir-hi habitatges. Un cop expropiada la finca, el districte d’Horta-Guinardó va cedir-ne la gestió al teixit associatiu del barri. El consistori assegura que es prioritzarà la reforma, però requereix una inversió d’uns dos milions d’euros, per la qual cosa no hi ha ni pressupost ni calendari.

Una reforma costosa sense calendari

De moment, les entitats només poden utilitzar la planta baixa, ja que els pisos superiors es troben en molt mal estat i hi ha risc d’esfondrament. Fonts municipals estimen que la reforma de Can Crehuet podria costar uns dos milions d’euros, però encara no hi ha cap projecte concret i, per ara, només s’han fet petites inversions per millorar la instal·lació elèctrica i dotar l’espai amb alarma.

L’Ajuntament ha assegurat a la Coordinadora d’Entitats d’Horta que es donarà prioritat a la reforma d’aquest edifici, que està catalogat i que forma part del pla de protecció del nucli antic del barri. Això permetria poder utilitzar les altres dues plantes que són més diàfanes i, per tant, més adequades per organitzar actes de gran format.

Activitats i tallers a Can Crehuet

La Coordinadora d’Entitats d’Horta, junt amb el Consell de la Joventut d’Horta-Guinardó s’encarreguen de mantenir la casa en bones condicions i organitzen activitats de forma regular. L’Associació Hebe, per exemple, ha muntat en una de les sales un taller de fusteria dirigit a joves migrats amb risc d’exclusió social. “Rebem propostes d’activitats i valorem quines són més adequades. Ara crearem una comissió gestora per agilitzar aquest procés”, explica la Roser Vallhonesta, presidenta de la coordinadora.

Can Crehuet espai entitats Horta

Can Crehuet o Can Padrós

Els orígens de la finca es remunten al 1787, quan Francesc Crehuet va comprar uns terrenys per fer-hi una casa pairal familiar. A la planta baixa es guardaven les eines del camp i part de la collita i al primer pis hi vivia la família. A principis del segle XX la casa es va remodelar per dins amb ornaments típics del moment com sostres pintats, terres hidràulics i una cuina amb carbonera.

Després de la Guerra Civil, la propietat va canviar de mans i va ser adquirida per la família Padró, que hi va muntar una granja d’animals. A partir de llavors, al barri se la coneixia com la Granja de Can Padró, on molts s’apropaven a comprar ous i gallines. El 2017 els hereus dels Padró la van vendre a una immobiliària que va estar a punt d’enderrocar-la per fer-hi una promoció d’habitatges, però l’Ajuntament va reaccionar a temps i la va expropiar per donar-li un ús ciutadà.

Comparteix a: