Can Vanis, també coneguda com la Casa del Fotògraf d’Horta, serà finalment restaurada. Un grup de quatre operaris amb el suport d’una grua han iniciat els treballs de neteja de l’interior de l’edifici, que estava pràcticament en runes. Es tracta del primer pas per rehabilitar tota l’estructura i la façana d’aquesta finca de principis del segle XX, situada al número 1 de la plaça d’Eivissa.

El propietari, Santi Giol, no ha volgut donar detalls de com serà la reforma, així que no se’n sap el cost ni els terminis d’execució. Ha assegurat, però, que es respectarà la façana exterior, que barreja elements modernistes i noucentistes, i que està inclosa dins el Catàleg de Patrimoni amb un nivell de protecció C. Tampoc no ha confirmat si aixecarà una nova planta a la part posterior, tal com ho permet la planificació urbanística actual.

Anys d’abandonament a Can Vanis

La façana de Can Vanis acumulava anys envoltada de xarxes a causa del risc de despreniments. A més, l’estructura interior estava molt malmesa. Entre els anys 2004 i 2017 hi van viure diversos grups d’ocupes. “Es conservava bastant fins que la van destrossar per dins, així que ara ens sembla bé aquesta reforma”, apunta Rosa Maria Abelló, veïna d’Horta.

Can Vanis per dins poc abans de l’inici de les obres de restauració

Des de l’Associació de Veïns d’Horta també celebren que per fi es rehabiliti l’edifici, tot i que Maria Rosa Graell, membre de l’entitat, assegura que estaran “atents a tot el que s’hi faci i que es compleixi la normativa urbanística”. Els darrers anys l’Ajuntament havia mostrat interès per fer-hi un equipament als baixos però va desistir davant l’elevat cost del lloguer que demanava la propietat.