Coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac, que es commemora el 31 de maig, s’ha posat en marxa la campanya “Allunyem el tabac” amb l’objectiu de prohibir fumar a les entrades dels recintes hospitalaris de tot Catalunya. La iniciativa està impulsada per la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, coordinada per l’Institut Català d’Oncologia juntament amb l‘Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya.
La campanya, que s’ha posat en marxa durant la Setmana sense Fum —que s’ha dut a terme del 25 al 31 de maig—, ja s’ha començat a implantar en diversos centres barcelonins, com l’Hospital Clínic, l’Hospital del Mar, l’Hospital de l’Esperança i el Centre Fòrum, així com al Germans Trias i Pujol (Badalona), el Centre Dr. Emili Mira (Santa Coloma de Gramenet), l’Hospital Duran i Reynals (l’Hospitalet), l’Hospital Benito Menni (Sant Boi), la Fundació Althaia (Manresa), l’Hospital de Palamós, el de Figueres i el Sant Joan de Reus.
La iniciativa es concreta marcant un perímetre al terra de l’espai públic al voltant de les entrades dels centres, on no es podrà fumar. S’acompanyarà de retolació i informació per a pacients, visitants i professionals. Segons els responsables, allunyar el consum de tabac de les entrades dels recintes hospitalaris comportarà millores, com ara fomentar una cultura lliure de tabac en l’àmbit sanitari, reduir la visibilitat de persones fumant, evitar la contaminació per fum ambiental i reduir les despeses de manteniment i neteja derivades de la recollida de burilles, entre d’altres.
La Llei del tabac 28/2005, amb les modificacions posteriors, va prohibir fumar a l’interior dels centres sanitaris i, posteriorment, va ampliar aquesta prohibició a tot el recinte sanitari, incloses les àrees a l’aire lliure. No obstant això, una de les conseqüències d’aquesta millora, segons la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum, ha estat que a les entrades dels recintes sanitaris es concentra una quantitat considerable de persones fumant. Això comporta que el fum ambiental del tabac pugui entrar a l’interior dels centres i que a les portes d’entrada es visualitzi en gran mesura el consum de tabac i les burilles al terra.
La Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum es va crear l’any 1999. La finalitat és fomentar canvis organitzatius que afavoreixin unes institucions sanitàries lliures de tabac. Des de l’any 2004, disposa del finançament del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Actualment en formen part 88 hospitals.