"Generalment es posen molt a prop del seu menjar. Són insectes que s'alimenten de sang. S'alimenten de nosaltres i els trobem sempre molt a prop d'on nosaltres dormim." En Roberto revisa el matalàs i el somier d'un llit per veure si hi troba xinxes. ROBERTO GÓMEZ, responsable tècnic de BCNplagas "Any rere any n'hi ha més quantitat. I el més preocupant és que cada cop les trucades són més de pisos particulars." De fet, en els últims cinc anys a Catalunya les intervencions per plagues de xinxes s'han incrementat en un 70%. El motiu el trobem en la globalització. JORDI TAPIAS, coordinador tècnic d'ADEPAP "Les xinxes viatgen, sobretot amagades en roba, maletes, sabates i, per tant, viatgen molt més perquè les persones viatgem molt més." I un cop s'instal·len en un habitatge és molt difícil eradicar-les. "En molt poc espai, es poden amagar i això en dificulta l'eliminació." Per això, si es localitzen, el més aconsellable és avisar una empresa especialitzada. Tot i que la picada no és perillosa, poden causar insomni i estrès. "Sobretot, psicològicament és molt empipador saber que te'n vas a dormir i que et picarà algun bitxo que el tens amagat i que no el veus ni el sents." A més durant l'estiu la reproducció de les xinxes s'accelera. "Quan més calor fa, l'eclosió dels ous és més ràpida i tenim més xinxes en menys temps." I Barcelona no se'n salva. Cada vegada n'hi ha més. L'empresa BCNplagas ha realitzat aquest estiu prop de 500 actuacions. 200 més que l'any passat.

L’increment de la població de xinxes de llit no és un problema exclusiu de Barcelona. Segons explica l’ADEPAP, l’Associació d’Empreses de Control de Plagues de Catalunya, és una situació que es dóna a tot el món. La manca d’insecticides efectius contra aquest insecte i la globalització són les dues causes principals de la seva propagació. És un insecte que acostuma a amagar-se entre la roba, i això fa que molts turistes s’enduguin l’insecte dins la maleta quan tornen de viatge.

Segons l’ADEPAP, en els últims cinc anys a Catalunya hi ha hagut un increment del 70% de les intervencions per plaga de xinxes de llit. L’empresa BCNplagas confirma aquesta tendència. Asseguren que aquest estiu ja han dut a terme 500 actuacions, 200 més que l’any passat.