Segons Araceli Casado, de Fem Sant Antoni, és ben habitual que els llogaters del barri que acaben el contracte es topin amb pujades, per part dels propietaris, “del 30 % al 50 %” del preu del lloguer. A molts, fins i tot, ni tan sols els donen l’oportunitat de quedar-s’hi, ni amb un lloguer a l’alça.

I això, tenint en compte que, segons el Sindicat de Llogaters i Fem Sant Antoni, basant-se en dades de l’INE, els propers tres anys 3.500 llogaters acabaran contracte a Sant Antoni, la gentrificació al barri pot esdevenir una realitat encara més generalitzada.

Per mirar de frenar-ho, les dues entitats, juntament amb l’associació de veïns del barri l’ONG De Veí a Veí, han dut a terme aquest dimecres una bustiada massiva. Bústia per bústia han repartit díptics informatius amb consells per protegir-se de la gentrificació. S’han centrat, això sí, en aquelles finques que saben que són d’un sol propietari. Són les més propenses, asseguren, a caure a mans de fons voltors que especulin amb els habitatges.

Per això, al díptic recomanen als veïns estar atents d’un possible canvi en la propietat que pugui tenir efectes directes sobre els contractes de lloguer d’un bloc d’habitatges. Assenyalen com a indicadors que hi hagi pisos buits a l’edifici que no es lloguin; que s’ofereixin diners a canvi de renunciar a un contracte en vigor; que s’anunciïn obres importants a la finca o que s’hi detectin senyals d’assetjament immobiliari, com una deficiència de manteniment dels espais comuns, desperfectes que no s’arreglen, etc.

També fan una crida a la unió veïnal i animen els llogaters fer força junts. En aquest sentit, si volen ser assessorats, proposen que es passin pel punt d’informació del carrer de Calàbria 66 i els exposin els seus casos i preocupacions.

Comparteix a: