Com afecta la contaminació als nadons abans de néixer? Això és el que investiga l‘Institut de Salut Global de Barcelona des de fa prop d’un any i ara fan una crida perquè més embarassades se sumin a l’estudi anomenat BiSC (Barcelona Life Study Cohort). L’objectiu és saber si la pol·lució pot causar efectes perjudicials en les funcions cognitives dels bebès, fins i tot, quan encara no han nascut i establir la possible relació amb l’aparició de malalties neurològiques, cardiovasculars i metabòliques.
Durant aquests primers mesos han participat prop de 700 dones i han nascut ja 400 nadons, però l’objectiu és arribar a les 1.200. El director del projecte, Jordi Sunyer afirma que participar en estudis com aquests és un acte “altruista, de solidaritat”, per al coneixement científic i social. En el projecte col·laboren tres hospitals de referència: Sant Pau, el Clínic i Sant Joan de Déu i la Universitat de Barcelona. Per apuntar-s’hi es pot fer a través del web www.projectebisc.org.
Les partícules contaminants poden travessar la placenta
Precisament un estudi belga ha descobert recentment que les partícules contaminants poden travessar la placenta i arribar al fetus. Això podria explicar, segons Jordi Sunyer, que les embarassades exposades al fum dels cotxes tinguin infants amb un pes lleugerament inferior a la mitjana, tal com han demostrat altres estudis liderats per ell. Han descobert que en alguns casos, aquests nadons han pesat entre 35 i 50 grams menys que la mitjana.
Afirma que no és tan greu si es compara amb la situació dels nadons de mares fumadores (que pesen uns 250 grams menys de mitjana). La diferència, però, és que fumar “és una actitud activa, voluntària” i que, en canvi, la contaminació la respirem “de forma involuntària, quan caminem per la ciutat”. Per això creu que una de les qüestions urgents és aplicar mesures dràstiques per reduir els gasos contaminants, responsables de l’escalfament global. Afirma que si no, “estem abocats a la fi de la civilització tal com la coneixem ara”.