És la maniobra complexa del campionat. Una víctima estesa a terra i una altra que encara cal trobar. L'equip de bombers ha de detectar quina és la més greu per evacuar-la en primer lloc. Per això, dins el grup hi ha un sanitari. Els quatre bombers restants i un comandant que capitaneja el rescat han de completar l'exercici en menys de 30 minuts. DAVID DOUGLAS, caporal de Bombers de Barcelona "Ens hem de conjuntar. És com una orquestra amb diferents instruments i si toquem bé, tot surt rodat i podem extreure la víctima correctament." A l'altra banda, un segon equip resol la maniobra estàndard. En aquest cas, disposen de 20 minuts per excarcerar una única víctima que no presenta risc vital. Tres assesors fan de jurat i puntuen la destresa dels participants. XAVI CASAS, comandament del Parc de Bombers de Terrassa "L'essència és la formació. I molt paral·lelament està la germanor amb els companys. Compartim material, estem aquí per donar suport a la resta d'equips, veure com ho fan i com podem millorar nosaltres veient-los a ells." Els tres primers classificats tindran accés directe al campionat mundial que enguany tindrà lloc a Florida a finals d'octubre. Us ho ha explicat des del Circuit de Barcelona-Catalunya, Patrícia Álvarez.

Els primers tres classificats del campionat tindran accés directe al World Rescue Challenge, el certamen mundial que se celebrarà a Florida a finals d’octubre. Però a banda de la finalitat competitiva, els participants destaquen el vincle que estableixen entre companys d’altres regions. “Aprofitem per compartir maneres de fer rescats i aprenem els uns dels altres”, explica Xavi Casas, del Parc de Bombers de Terrassa.

Entre els 15 equips que competeixen, hi ha dues representacions del cos barceloní. En àmbit català, els Bombers de Terrassa, Granollers i, per primer cop, de Lleida, lluiten pel títol estatal. En aquesta trobada al Circuit de Barcelona-Catalunya, també hi ha convidats. Enguany, dos equips portuguesos i un d’irlandès.

“Els exercicis que realitzem aquí són molt semblants a la realitat”, destaca David Douglas, caporal dels Bombers de Barcelona. La importància de millorar les tasques d’excarceració i reciclar la formació és vital. I les dades ho confirmen. Segons un estudi del Royal Prince Alfred Hospital d’Austràlia, l’índex de mortalitat augmenta un 0,1% per cada minut que passa entre el moment en què es produeix un traumatisme greu i l’hora en què el ferit rep atenció sanitària en un hospital.

Comparteix a: