Fa un any i mig que la Laia Serra és metgessa resident al Centre d’Atenció Primària el Clot. Va quedar en una posició envejable a les proves MIR de medicina i, tot i que podia haver triat qualsevol especialitat, va optar per la medicina familiar i comunitària. Es va decidir després de fer les pràctiques en un CAP i descobrir el dia a dia d’aquesta especialitat. De fet, l’Institut Català de la Salut (ICS) ha elaborat un estudi que apunta que a Barcelona és on més metges residents trien aquesta opció com la primera.
Barcelona lidera la demanda de medicina familiar
La medicina familiar i comunitària segueix sent l’especialitat més demandada, la fan tres de cada quatre residents. Un dels motius és que és l’especialitat que més places ofereix amb diferència. Ara bé, l’ICS ha detectat que és la primera opció de molts residents que poden optar a altres especialitats. Per exemple, té més preferència que no pas cirurgia general, toràcica, cardiovascular i pediàtrica, i també queda al davant de pneumatologia, reumatologia i medicina interna, entre altres.
L’estudi de l’ICS que recull aquestes dades del 2023 s’ha fet a Madrid, València, Sevilla, Saragossa i Barcelona, i conclou que és precisament a Barcelona on la medicina familiar té més tirada. Yoseba Cánovas, responsable de Docència de la Direcció d’Atenció Primària de l’ICS, creu que l’alt nivell de formació dels especialistes en medicina familiar i comunitària hi té a veure. “Als centres d’atenció primària catalans es fan moltes tasques de valor afegit, com ara ecografies, infiltracions, teledermatologia i cirurgia menor. Requereix coneixements d’àmbits molt diversos”, assegura Cánovas.
Vocació per sobre del benefici econòmic
“Dermatologia o cirurgia plàstica potser tenen més prestigi o es preveu que tindran un benefici econòmic més gran, per això la gent del teu voltant et diu: ‘Per què no fas això? Viuràs millor’“, explica Laia Serra, convençuda que “has de pensar realment què és el que prioritzes a la teva vida”. I ella va prioritzar la proximitat amb els pacients.
Serra sosté que encara hi ha camí per millorar el prestigi de la medicina familiar, que és la base del sistema sanitari i resol el 90 % de les consultes que atén. Reclama que tingui més pes a les facultats i s’introdueixin més conceptes d’aquests especialistes a les aules, “per formar des de baix i canviar la visió de dins cap a fora”.