turisme Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una inversió de 4,02 milions d’euros provinents de l’impost turístic per finançar vuit projectes de l’àmbit cultural, de gestió i promoció econòmica de la ciutat. Les iniciatives, segons el consistori, han estat seleccionades per garantir que els ciutadans es beneficiïn de l’activitat turística i alhora contribuir a la reactivació econòmica i la millora de la promoció turística. L’objectiu és definir un model turístic que valori aspectes com la cultura, la gastronomia o la mobilitat sostenible, apunta l’Ajuntament.

Impulsar el turisme

En l’àmbit de la gestió del turisme es finança el servei de mediació entre comunitats de veïns i propietaris o gestors d’habitatges d’ús turístic (HUT), per millorar la seva convivència. Una part de la dotació econòmica es destinarà, també, a diferents accions empreses pel Consorci de Turisme de Barcelona en l’àmbit de la consolidació de la sostenibilitat del model turístic, la desconcentració territorial de l’activitat, la potenciació de la digitalització o la posada en valor del comerç, i la restauració local i de nous continguts basats en la cultura, la creativitat, la qualitat i els valors diferencials de Barcelona. En l’àmbit de la promoció econòmica, es financen projectes que tenen com a objectiu generar activitat econòmica com congressos, jornades o esdeveniments a la ciutat.

Ajudes a projectes de recerca i culturals

Una part dels diners obtinguts de la taxa turística serviran per impulsar projectes de recerca multidisciplinària, talent i cultura per a Barcelona i el projecte Ciència, Tecnologia i Societat, dos projectes en col·laboració amb el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC), per contribuir a la capitalitat científica de la ciutat i la seva projecció internacional com a capital capdavantera en recerca i transferència de coneixement.

En l’àmbit cultural, l’aportació econòmica arriba també al Viu Montjuïc, el Parc de la Cultura 2025, un conjunt d’activitats, que també inclou la promoció d’activitats de redescobriment del patrimoni històric i la natura del Parc de Montjuïc.

Per acabar, es dona suport a diferents activitats d’indústries creatives i activitats paral·leles de les exposicions temporals del DHUB 2024, com el Festival OFFF, el Festival Llum BCN, l’exposició “100 objectes d’IKEA que ens hagués agradat tenir a VINÇON” i la mostra “L’Oceà parla. Noves ecologies i noves economies del mar”.

Aquests vuit projectes per valor de 4,02 milions se sumen als 18’8 milions invertits fins ara durant el mandat en projectes amb retorn per a la ciutat, que arriben als 22,82 milions.

A banda i com a projecte destacat, l’Ajuntament invertirà 100 milions d’euros provinents del recàrrec sobre l’Impost d’Estades en Establiments Turístics recaptat per la ciutat durant aquest mandat en el Pla clima escola, que treballa en la climatització dels centres escolars de la ciutat.

L’impost al turisme, la tercera font d’ingressos a l’Ajuntament

La fiscalitat derivada del turisme és ara la tercera font d’ingressos més alta de l’Ajuntament, amb una recaptació que se situarà per sobre dels 100 milions d’euros anuals un cop hagin entrat en vigor les últimes pujades dels recàrrecs municipals i la modificació i increment recents del recàrrec turístic, que des d’aquest octubre està al màxim legal dels 4 euros.