Les baixes laborals de persones que requereixen un ingrés hospitalari es tramitaran directament des dels hospitals i no des dels centres d’atenció primària, com es fa actualment. Aquest canvi en la gestió d’aquestes baixes es començarà a desplegar arreu del territori català al llarg del 2022 després que s’hagi dut a terme amb èxit una prova pilot a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. A Barcelona, aquesta novetat, que permetrà alleugerir els CAP de tasques burocràtiques, es començarà a aplicar el quart trimestre de l’any.
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha dit que aquest canvi “evita desplaçament de familiars que havien de demanar per a les persones ingressades la baixa als centres d’atenció primària”. En molts casos, ha afegit, “els metges han de valorar una situació mèdica de la qual potser encara no en tenien coneixement”. Ha recordat que “una baixa laboral és una prescripció mèdica” i ha dit que és important que es dugui a terme al mateix lloc on es troba el malalt.
El 18 % de les baixes són per ingressos hospitalaris
La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha concretat que el 18 % de les baixes que es tramiten anualment a Catalunya són derivades d’ingressos hospitalaris. Això suposa unes 270.000 a l’any que, quan entri en vigor el canvi anunciat, passaran a gestionar-se directament des dels hospitals.
El següent pas, les urgències hospitalàries
Craywinckel ha explicat que en una segona fase, més endavant, també es plantegen que les baixes derivades d’atencions a les urgències hospitalàries (i que no requereixen ingrés) també es puguin tramitar des dels hospitals. Ha dit, però, que són “menys automatitzables” i, per això, s’ha decidit començar únicament amb els ingressos. També ha obert la porta que els hospitals privats puguin aprofitar el mateix sistema que els públics i tramitar també les baixes.