L'any passat es van practicar a Catalunya 26.000 (26.046) interrupcions voluntàries de l'embaràs, un 3% (3,3%) menys que el 2008, quan se'n van practicar gairebé 27.000 (26.932 ). La xifra consolida la tendència iniciada l'any passat, quan per primera vegada des dels anys 90 el nombre d'avortaments no només no va crèixer sinó que es va reduir. Els reposables de Salut atribueixen aquest descens a una millora de les polítiques de salut sexual i a la major facilitat per accedir a la píndola de l'endemà, que cada vegada té més demanda. MARINA GELI, consellera de Salut "El 2010 haurem donat més anticoncepció d'emergència, segur, això ja ho afirmem. Amb quant, no els hi puc dir encara. El que els hi puc dir és que ja tenim les dades fins el mes de setembre de les oficines de farmàcia que són 10.000 al mes. El que això vol dir és que hi ha una bona acceptació per part de les dones de l'anticoncepció d'emergència en oficines de farmàcia". Des de la conselleria destaquen també que cada vegada són més les interrupcions practicades abans de les vuit setmanes d'embaràs. (53% abans de les 8 setmanes). Des que va entrar en vigor la llei de l'avortament, el juliol passat, prop de 2000 (1904 sol·licituds) dones han demanat que se'ls retorni l'import de l'operació. Una xifra que suposa per a la Generalitat més de 700.000 eurus. De moment són les dones qui han de costejar-la i després poden demanar el reembossament al Servei Català de la Salut. A partir de l'1 de gener, però, serà la santitat pública qui assumeixi les despeses de manera directa sempre que la intervenció es faci en un centre acreditat.

En el que va d’any, prop de dues mil dones han demanat a la sanitat publica que es faci càrrec de les despeses d’aquesta intervenció.

L’any passat es van practicar a Catalunya 26.000 (26.046) interrupcions voluntàries de l’embaràs, un 3,3% menys que el 2008, quan se’n van practicar 26.932. La xifra consolida la tendència iniciada l’any passat, quan per primera vegada des dels anys 90 el nombre d’avortaments no només no va crèixer sinó que es va reduir.

Els reposables de Salut atribueixen aquest descens a una millora de les polítiques de salut sexual i a la major facilitat per accedir a la píndola de l’endemà, que cada vegada té més demanda.

Des de la conselleria destaquen també que cada vegada són més les interrupcions practicades abans de les vuit setmanes d’embaràs. El 53% ho fan abans de les 8 setmanes.

Des que va entrar en vigor la llei de l’avortament, el juliol passat 1904 dones han demanat que se’ls retorni l’import de l’operació. Una xifra que suposa per a la Generalitat més de 700.000 euros.

De moment són les dones qui han de costejar-la i després poden demanar el reembossament al Servei Català de la Salut. A partir de l’1 de gener, però, serà la santitat pública qui assumeixi les despeses de manera directa sempre que la intervenció es faci en un centre acreditat.