Un dels carrers més costeruts de Barcelona i amb més queixes per les avaries constants de les escales mecàniques es reurbanitzarà totalment l’any vinent. Està previst que les obres per canviar tots els trams d’escales i reurbanitzar el carrer començaran abans de l’estiu del 2022. Ara, ja hi ha l’avantprojecte i s’han convocat dues sessions informatives durant aquest mes per presentar-lo i recollir propostes del veïnat de manera telemàtica. Per participar cal inscripció prèvia a participagracia@bcn.cat.

Escales obsoletes i sense recanvis

Les escales mecàniques de la baixada de la Glòria que pugen des de l’avinguda de Vallcarca fins a l’avinguda del Coll del Portell són les més antigues de la ciutat. Ara, aquesta instal·lació ha quedat obsoleta, ja que les escales són més estretes que el que marca la normativa actual, per això és difícil trobar peces de recanvi per reparar-les quan s’espatllen i sovint, algun tram, queda fora de servei.

S’instal·laran escales segons la normativa

La renovació obligarà a tirar els murs que limiten i encaixonen les escales per poder instal·lar-ne de més amples i que s’adaptin a la normativa vigent. “Hem fet un plantejament de renovar-les totes per unes homologades al que diu la normativa actualment. Primer, perquè estiguin noves i que funcionin bé, que quan hi hagi una reparació es puguin reparar d’una forma àgil i eficaç per no tenir tant de temps les escales aturades”, assenyala Alberto Lacasta, conseller del barri de Vallcarca i els Penitents del districte de Gràcia.

Mur que limita les escales mecàniques de la baixada de la Glòria

Sense el mur es podrà fer una reurbanització de tot el carrer i fer-lo més transparent i amable. A més, també es treballarà el nou urbanisme amb perspectiva de gènere tenint en compte que és una via costeruda i amb poca il·luminació.

Una solució provisional per al mes de març

Tot i que la renovació total del carrer haurà d’esperar a l’any vinent, aquest març es repararà el tram quatre de les escales, el comprès entre el carrer de Verdi i el de Sostres. Fa més de tres anys que aquest tram està aturat i, per això, s’ha decidit fer una intervenció ara per posar-lo en marxa.

El tram quatre era irrebatible i ens ha sortit l’oportunitat de poder-lo canviar ara, al març, i ho farem.
Alberto Lacasta conseller del districte de Gràcia

Tot i això, aquesta nova escala serà provisional fins que l’any que ve es renovin totes les escales. Aleshores, també es renovarà aquest quart tram i s’adaptarà amb noves escales homologades.