Fa uns dies els Mossos d’Esquadra van haver de desallotjar l’estació de Plaça de Catalunya per dues alertes de possible artefacte explosiu. Una es va produir per la presència, a l’interior d’un tren procedent de Viladecavalls, d’un paquet sospitós. La segona va ser al dia següent, arran de la descoberta, per part del personal de neteja de l’estació, d’un objecte sospitós a l’interior d’una paperera. Afortunadament en cap dels casos no es van arribar a complir les sospites, que inicialment estaven fonamentades, segons els cossos policials.

Què passa si es tracta d’un fals avís de bomba ?

Les trucades falses tenen conseqüències legals que poden comportar diferents sancions en funció de la gravetat. Segons explica Toni Pérez Maldonado, inspector dels Mossos d’Esquadra de Barcelona, n’hi ha de dos tipus: infraccions administratives i infraccions penals. Que sigui una o una altra depèn del nombre de recursos públics mobilitzats i del caos creat.

En el cas que es consideri una infracció administrativa, les sancions són econòmiques i poden arribar als 60.000 euros. D’altra banda, si el fet és més greu i es tipifica com una infracció penal, inclosa dins de l’àmbit dels desordres públics, pot comportar fins a un any de presó.

Protocol dels Mossos en cas d’avís d’un artefacte explosiu

Per determinar la fiabilitat d’un avís per artefacte explosiu, els Mossos d’Esquadra disposen d’un protocol d’actuació. Si l’origen de l’avís és una trucada telefònica, els agents de sala efectuen diferents gestions telefòniques i de localització per determinar-ne l’origen.

Els passos a seguir un cop localitzat l’objecte, i fins a tenir una confirmació que pugui ser un objecte perillós, consisteixen, segons l’inspector Maldonado, a “valorar l’emplaçament on es troba i les dimensions de l’objecte“. Amb aquesta informació posen en marxa el dispositiu més adient amb l’objectiu de ser el més eficient possible i “causar la mínima inseguretat pública, per no crear caos quan no és necessari”.

Comparteix a: