La Fundació Friends és una de les poques entitats que treballen per ajudar persones amb TEA adultes. Els proporcionen espais de lleure, d’estudi i també d’ajuda a la inserció laboral. Un dels programes que tenen en marxa és Guia’m. Han arribat a acords amb els monestirs de Sant Cugat i de Pedralbes perquè persones amb TEA puguin exercir com a guies, aprofitant l’interès que, en molts casos, mostren per la història.

Des de fa dos anys Karla Bonet fa de guia al monestir de Sant Cugat en el marc d’aquest programa. Assegura que s’hi sent com a casa tot i que, reconeix, al principi li va costar adaptar-s’hi. En general, a les persones amb TEA els costa trencar les rutines i afrontar canvis substancials en les seves vides. Això no vol dir, però, que no puguin sortir-se’n. “El programa Guia’m és una oportunitat molt bona perquè gent que té Asperger pugui superar pors que a nosaltres ens costen”, explica la Karla.

El seu cas és l’exemple de com amb una mica d’ajuda les persones amb TEA se’n surten millor en el món laboral. Per això, demanen que no només siguin les associacions de famílies i les fundacions privades les que proporcionin aquesta ajuda. L’Administració, creuen, hauria d’oferir un servei d’assessorament laboral enfocat a persones dins de l’espectre autista.

No només els ajudaria a trobar feina, sinó també a escollir-ne la més adequada. El cas de Raquel Montllor és paradigmàtic. Es va fer mestra d’anglès, una feina, explica, que s’adapta poc a les habilitats d’una persona amb TEA. En el seu cas té problemes per organitzar-se i planificar-se, amb la qual cosa la feina se li va fer una muntanya i va acabar tenint un trastorn d’ansietat. Va tenir, a més, l’agreujant que no va conèixer el diagnòstic fins als 40 anys, fet que, no cal dir-ho, li va condicionar -i molt- la vida adulta.

betevé, amb l’autisme

Per fer visibles els problemes que pesen sobre les persones amb TEA, explicar millor la seva manera de percebre el món i ajudar a trencar estereotips que els fan més bé que mal, betevé ha publicat el web autisme.beteve.cat. Conté testimonis d’afectats i experts, a més d’un vídeo produït per betevé i el Palau de la Música i realitzat per Vimema, en què es posa de manifest la riquesa del món interior de persones amb TEA, amb un experiment que combina tecnologia, música i sentiments.

Trastorn de l’espectre autista o condició de l’espectre autista?

Hi ha famílies i col·lectius que prefereixen parlar de “condició de l’espectre autista” més que no pas “trastorn de l’espectre autista”. Conviure amb un trastorn és molt més difícil que no pas amb una condició. De fet, “condició” és una paraula molt més inclusiva i normalitzadora, mentre que “trastorn” està estigmatitza. Per tot això, els col·lectius amb CEA i les seves famílies reclamen un canvi de nomenclatura amb què se sentin més còmodes.

Comparteix a: