Els canvis en la vacunació amb AstraZeneca dels últims dies estan generant molts dubtes entre la població que ha de rebre aquest vaccí. Els que més ho noten són els profesionals de l’atenció primària, que estan rebent una allau de trucades de ciutadans. Segons ha explicat al programa ‘reset’ de betevé la metgessa de familia del CAP Casanova, Ethel Sequeira, aquesta última setmana s’han incrementat un 20 % les trucades d’usuaris a tot Catalunya. “Davant de tanta confusió la gent demana al professional què ha de fer”, es lamenta Sequeira. La doctora assegura que només a través de l’e-consulta pot tenir una desena de pacients al dia que li demanen assessorament.
Sanitat i les comunitats autònomes van acordar la setmana passada aturar la vacunació amb AstraZeneca als menors de 60 anys. La decisió es va prendre després de l’informe de l’EMA sobre els casos de trombosi.
Un 10 % dels que han d’anar al CAP Casanova no es presenta a la cita d’AstraZeneca
Tot i que els professionals sanitaris i els experts s’esforcen a insistir que els beneficis del vaccí d’AstraZeneca superen amb escreix els riscos, la situació comença a passar factura en la vacunació. Sequeira assegura que aquesta última setmana un 10 % de les persones no s’han presentat al punt de vacunació d’AstraZeneca del CAP Casanova, i que alguns dels que hi van ho fan amb una “llarga llista de preguntes”.
Segons aquesta doctora, la pedagogia dels professionals sanitaris està frenant el rebuig a la vacuna, que a Madrid ha superat el 62 % . “A Catalunya hi ha molta més Primària contestant preguntes que a Madrid, que n’ha tancat molta”, assenyala Sequeira.
La incertesa amb la segona dosi genera més pors
Una altra de les fonts de desconfiança sobre el vaccí d’AstraZeneca és que a hores d’ara encara no se sap què passarà amb les persones de menys de 60 anys que han de rebre la segona dosi. A Catalunya hi ha 200.000 persones, la majoria professionals essencials, en aquesta situació. Sequeira assegura que el fet d’haver de no tenir una resposta per als pacients que ho pregunten “genera por”. “Dona sensació d’inseguretat i de perill”, alerta la doctora.