Les dades són la foto fixa d'una nit, la del 8 de novembre de l'any passat. Uns 700 voluntaris van pentinar tota la ciutat per fer-hi un recompte dels sense sostre. El projecte, promogut per la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar, va localitzar 838 persones al carrer, que dormien al ras, en espais coberts o en caixers. A aquestes persones se'ls hi ha d'afegir les que viuen en assentaments, 695, i les que estan allotjades en centres residencials de la Xarxa, més de 1.200. En total: 2.791 persones sense llar a Barcelona. Les xifres són en tots els casos superiors a les de l'últim recompte, el 2008, però on hi ha hagut més increment, més del doble, és en els assentaments. Diu l'Ajuntament que a banda d'augmentar-ne el nombre, també se n'ha fet un recompte més acurat per districtes on abans no es passava. El perfil de la persona que dorm al carrer és el d'un home, d'entre 26 i 45 anys. La majoria ho fan als districtes de l'Eixample i Ciutat Vella, que concentren gairebé la meitat del total. En l'últim any també han crescut les famílies que s'han quedat sense casa. Precisament, per atacar el problema, tant experts com l'Ajuntament fan èmfasi en la prevenció de desnonaments, que no fan res més que agreujar l'exclusió social. MAITE FANDOS, quarta tinenta d'alcalde "L'esforç de la prevenció. És a dir, hem d'intentar en primer lloc que les persones no entrin en el circuit de persones sense sostre i que, per tant, no siguin persones que en cap moment vagin a viure al carrer." Per fer front a aquesta problemàtica, l'Ajuntament té previst obrir a finals d'any un centre d'allotjament familiar i un altre per a persones individuals. Aquest mandat s'ha proposat fer dos nous centres d'atenció i d'aquí a poc vol iniciar una campanya per captar pisos buits en els quals l'Ajuntament faria d'aval si la persona allotjada no pot pagar el lloguer.

L’últim recompte de persones sense sostre es va fer la nit del 8 de novembre. Es van comptabilitzar 838 persones dormint al carrer, xifra que suposa un increment del 27,4% respecte a l’últim recompte, que es va fer el 2008. A banda d’aquestes, es van comptabilitzar 695 persones més que dormien en assentaments i 1.258 persones allotjades en els recursos residencials de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL). En total, 2.791 persones sense sostre que, si es comparen amb les dades de fa tres anys, han experimentat un increment del 32,1%.

El perfil de la persona que dorm al carrer és el d’un home, d’entre 26 i 45 anys, que pernocta en algun tipus de cobert als districtes de l’Eixample i Ciutat Vella. Aquests dos districtes concentren prop de la meitat de casos. El districte on hi ha menys gent dormint al ras és Sant Andreu, amb un 2,7%. De les 838 persones que es van recomptar al novembre, un 72,5% eren homes.

Pel que fa a les persones que dormen en assentaments, la majoria són de nacionalitat galaicoportuguesa i es concentren majoritàriament al districte de Sant Martí.