La interlocutòria de l’Audiència recull la posició que la fiscalia, que considera que les concentracions es van convocar “per impedir per la força l’actuació de les autoritats i els seus agents, en l’exercici de les seves funcions en defensa de l’ordenament constitucional”. En concret, les que es denuncien són les que es van convocar el dia 20 de setembre, en resposta a la macrooperació de la Guàrdia Civil en què van acabar detingudes 14 persones, i la del dia 21, en què es demanava l’alliberament de tots els detinguts.

La jutgessa considera que els fets que exposa la fiscalia “presenten característiques” que fan possible “l’existència d’una infracció penal”. Per això, considera que és necessari investigar el presumpte delicte i, per tant, obrir un procés d’instrucció per “realitzar els actes d’investigació encaminats a l’esbrinament del delicte i la identificació del delinqüent”.

La denúncia que la fiscalia va presentar no s’adreçava a cap persona concreta, però demanava investigar els fets i “descobrir els possibles responsables”. En aquest sentit, apuntava als presidents de l’ANC, Jordi Sánchez, i Òmium Cultural, Jordi Cuixart, per les seves intervencions durant les mobilitzacions.