El codi deontològic és clar: "Tothom té el dret a una atenció mèdica de bona qualitat humana i tècnica". Un dret que els metges han de garantir. És un dels principis ètics que els facultatius signen quan comencen a exercir. Molts consideren que la nova normativa el posa en dubte. I aquest no és l'únic. L'aplicació del pla del govern deixarà sense targeta sanitària a més de 150.000 persones. Això, segons els metges, farà que trenquin el compromís que han adquirit amb els pacients. JAUME SELLARÈS, membre de la junta del Col·legi de Metges de Barcelona "Si un pacient era diabètic abans ho continua sent i per tant se l'ha d'atendre igual que a un ciutadà que sigui del país o a un immigrant que tingui els papers regularitzats. La seva malaltia no canvia per la situació dels papers." Els primers a organitzar-se han estat els metges de família, que han creat un registre d'objectors de consciència. Estarien d'acord a limitar la cobertura sanitària, excloent-ne, per exemple, les receptes o els trasplantaments. Tot i això, creuen que és fonamental que els immigrants sense papers puguin fer servir els CAP. RAMON MORERA, membre de SemFYC "Això, per tothom seria millor. Ja no només per ells sinó per al conjunt de la comunitat. No et trobaries les urgències col·lapsades per gent que no pot ser atesa al seu centre de salut, no trobaries pacients amb malalties infeccioses que ningú no els ha visitat... Pel sistema sanitari és molt poc, el que costa la xarxa de centres de salut." A la pràctica ser objector vol dir que continuaran visitant tots els pacients, però no els podran receptar medicaments ni fer-los proves. El que tampoc no queda clar és si els comportarà alguna represàlia. L'objecció de consciència és un terme reconegut per la llei però no està regulat. Per això, si el govern declara insubmisos els metges en comptes d'objectors podria imposar-los sancions administratives

Fonts de l’executiu van avançar divendres que es continuaran atenent les urgències i els malalts crònics, però la manera com s’aplicarà encara no està clara i sembla que els qui hauran de decidir a qui atenen seran els mateixos metges. Hauran de determinar quan es tracta d’una actuació urgent i, per tant, han tractar el pacient, i quan no. Una responsabilitat que alguns facultatius consideren que no els correspon.

Com a resposta, una dotzena d’associacions en suport a les persones immigrades, representants sindicals i diverses formacions polítiques, s’han reunit aquest dissabte a Madrid per buscar alternatives. Des del PSOE han anunciat que estudiaran la possibilitat d’interposar un recurs d’inconstitucionalitat contra les mesures.

Respecte al posicionament del govern català de no fer pagar als immigrants irregulars, el portaveu del Partit Popular al Congrés, Alfonso Alonso, ha criticat la mesura: ha dit que “no és seriós” ni “presentable” i ha tornar a afirmar que, seguint la llei, els sense papers han d’abandonar el país.