En l’operació han estat detinguts dos galeristes a Barcelona, relacionats amb aquesta xarxa dedicada al robatori d’art en territoris castigats per grups terroristes, com Líbia. Totes dues persones són expertes en art i adquirien les conegudes com a antiguitats de sang per vendre-les després a la galeria que regentaven a Barcelona.

Dos galeristes barcelonins han estat detinguts en la primera operació, en àmbit mundial, contra el finançament del terrorisme mitjançant l’espoli del patrimoni artístic de zones castigades per Daesh. Els dos homes, de 31 anys, estan acusats de participació en un delicte de finançament del terrorisme, pertinença a organització criminal, contraban i falsificació documental. La policia ha practicat fins a cinc escorcolls, tres a Barcelona i dos més a la localitat d’Argentona, on estava situat el taller de reparació de les peces d’art i on moltes estaven també disponibles per a la venda. S’han intervingut nombroses d’aquestes obres, que provenen dels jaciments d’Apol·lònia i de Cirene, dues necròpolis situades a la regió històrica del nord de Líbia. Les peces havien estat espoliades per grups terroristes. Al llarg de l’operació també s’han trobat set mosaics , sarcòfags i peces d’origen egipci.

Segons les investigacions un dels galeristes havia teixit, des del 2014, una xarxa d’intermediaris estrangers per ocultar l’origen de les peces, i algunes figuraven com a importades des d’Àsia o l’Orient Mitjà quan realment provenien del nord de Líbia. Es tracta d’una zona que havia estat sota el control de Daesh des del 2011 fins al 2016. Per la policia es fa molt difícil creure que l’expert en art no estigués assabentat que l’espoli del patrimoni cultural, en territoris que es troben en mans de grups terroristes, suposa un dels seus principals mitjans de finançament. Els investigadors es basen en les intervencions en diferents fòrums d’aquest expert, en els quals es parlava de la destrucció sistemàtica que Daesh practica en el patrimoni històric de l’Orient Mitjà.