És una simple enquesta a peu de carrer que corrobora que, a l'estiu, l'ús del mòbil o altres dispositius és similar al de la resta de l'any. Un fet que porta al debat de: cal desconnectar o no, ni que sigui durant les vacances? Els experts asseguren que és durant tot l'any que calen mantenir uns hàbits digitals saludables per evitar-nos una addicció cap a aquests aparells. Però, pregunta: respectem o no aquests espais? I aquesta és la clau per saber si som o no addictes al mòbil: descobrir si el món 2.0 interfereix en el nostre dia a dia. Provar de fer una dieta digital pot ser un mètode interessant, encara que sigui durant les vacances; perquè les nostres obligacions són menys que durant la resta de l'any.

Desconnectar les alertes de les xarxes socials, desconnectar la tarifa de dades, o directament, apagar el telèfon o la tauleta. Són maneres de reduir l’ús del mòbil i el consum de les eines 2.0, i les vacances són un període ideal per fer-ho. Però si sortim al carrer i observem què fan els que són de vacances, copsem que no són capaços d’oblidar el mòbil. La majoria a qui hem preguntat si es desconnecta del telèfon o de la tauleta per vacances diu que “sí, el miro menys”, però acaba per admetre d’una manera o d’una altra que “el segueixo consultant per estar en contacte amb familiars o amb companys de la feina”.

Preguntem a la psicòloga Montserrat Castro quin ús hauríem de fer del mòbil o la tauleta, per saber com tenir una bona salut 2.0, i és taxativa: “Hem d’usar-lo de tal manera que l’aparell no interfereixi en el nostre dia a dia, i que no ens condicioni les activitats que fem”. Castro també apunta que, en cas de caure en una addicció digital, “els primers a adonar-se’n seran les persones del nostre entorn”. El mateix afectat “necessitarà ajuda d’un expert, però tot es pot superar”.

Però com sabem si nosaltres som o no dependents al nostre mòbil o la nostra tauleta? Existeixen tests a la xarxa, ironies a banda, que ens poden ajudar respondre aquesta pregunta. De la conclusió que en traguem, sent sincers amb nosaltres mateixos, en dependrà la nostra salut digital. De moment, una bona opció és fer una dieta digital.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a