plaça verdum

L’Ajuntament de Barcelona ha fet el primer pas per dur a terme el projecte de reurbanització de la plaça del Verdum i els dos carrers adjacents, el carrer de Robert Robert i el carrer paral·lel entre edificis que no té nom, al districte de Nou Barris. En total, la intervenció inclourà 2.424m² de superfície.

Un cop aprovat inicialment el projecte a la Comissió de Govern, es preveu que les obres comencin a l’estiu amb una durada aproximada de dos mesos i un pressupost de 600.000 euros.

Un procés participatiu per revitalitzar la plaça

La remodelació de la plaça i l’entorn neix d’una reivindicació veïnal per millorar urbanísticament l’espai i adequar-lo a les dinàmiques de convivència que fomenten les entitats i associacions del barri. En aquest sentit, l’Ajuntament explica que la proposta s’ha fet a partir d’un procés participatiu amb els futurs usuaris de la plaça.

El projecte dibuixa una futura plaça com un espai de trobada, descans i joc, en la qual predominarà el verd. Per resoldre els desnivells i millorar la connexió entre les diverses plataformes que configuren la plaça, s’hi instal·laran grans jardineres amb vegetació baixa per reomplir les grades que ja existeixen. A més, s’hi instal·larà una zona de jocs infantils.

Un carrer per a esdeveniments i un altre com a zona de joc

D’una banda, el carrer de Robert Robert esdevindrà un espai versàtil per celebrar esdeveniments de petit format, amb la retirada de les jardineres existents i la instal·lació de dues zones per seure i descansar. D’altra banda, el carrer paral·lel es vol consolidar com una zona de joc inclusiva i accessible.

Una plaça on hi havia els antics safareigs del Verdum

La plaça del Verdum es va construir a principis del 2000, en el marc del pla d’enderroc de les Cases del Governador, les històriques casetes blanques de 20 m², ara ja desaparegudes. La plaça original era porticada. Allà hi havia les botigues i esdevenia un gran espai de trobada.

Amb la remodelació de la zona, la nova plaça es va resituar ben a prop de l’indret inicial, on hi havia hagut un altre element històric del Verdum: els safareigs, també punt de trobada i sororitat, en aquest cas, essencialment femení. Una placa recorda aquest safareig en un dels racons de la plaça del Verdum.