Cada dia, a dos quarts d'una, una trentena d'avis van al menjador de Sant Antoni per dinar tots junts. La majoria viuen sols i han trobat així l'excusa per sortir de casa, relacionar-se una mica i, de pas, menjar de manera equilibrada. EMÍLIA "Doncs perquè ens reunim i parlem, i ens donen bastant bé de menjar". MONTSERRAT "La pensió que tinc no m'arriba per a tot. I per això no puc... i estic molt sola perquè el meu fill se'n va molt amunt i avall i jo estic molt sola a casa". Per adherir-se al programa àpats en companyia cal tenir més de 65 anys i anar a serveis socials. Allà valoren cada cas i estableixen una quota que va dels 50 cèntims als 3,90 per àpat. El servei permet també fer prevenció. ANNA MARIA ROIG, cap territorial de l'Eixample de l'Institut de Serveis Socials "Passem llista. Si algú no ve i ha avisat, cap problema, però si no ha avisat... esperem a veure què passa l'endemà i, si no, de seguida ja comuniquen amb nosaltres, amb el referent de Serveis Socials d'aquella persona per dir-li que no està venint. Com que són persones que la majoria viuen soles, és una manera de detectar si els ha passat alguna cosa". En total, a tot Barcelona, ja hi ha 743 places. Els qui s'hi apunten, poden anar a dinar de dilluns a divendres. EMÍLIA "La pena és que no ho fan dissabte i diumenge que si no també vindria". JOSÉ "Venir a comer, pero me gustaría mejor que vengamos a la cena también". A més, després de dinar juguen a cartes o fan activitats que fomenten la comunicació i la memòria.

El cost d’aquests dinars, que també inclou l’assistència i el seguiment que es fa des dels serveis socials, oscil·la entre els 0,5 i els 3,9 euros, segons la capacitat econòmica de la persona. Poden apuntar-s’hi persones més grans de 60 anys que visquin soles, amb risc d’aïllament social, que no disposen de condicions per cuinar a casa, amb una discapacitat superior al 33% o que requereixen un seguiment per part dels serveis socials.

La iniciativa “Àpats en companyia” es va posar en marxa al districte de l’Eixample fa gairebé deu anys i, de mica en mica, es va estendre als districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí. El desembre de 2010, tots els districtes de la ciutat oferien ja aquest servei a la gent gran, que passava de les 514 places a 689, i doblava el pressupost fins als 1,3 milions d’euros.