El Pla director de la Formació Professional a Barcelona preveu tenir 35 centres especialitzats i integrats l’any 2030, que conformaran l’entramat definitiu de l’FP a la ciutat. El curs vinent ja hi haurà 31 centres amb oferta de formació professional, 29 dels quals respondran al model d’institut especialitzat. Així, al setembre s’incorporaran a aquesta xarxa l’Institut del Disseny i Arts Gràfiques de Barcelona, l’Institut de Seguretat i Mobilitat de Barcelona la Guineueta, l’Institut de Formació Empresarial de Barcelona i l’Institut d’FP Sanitària Vall d’Hebron.

Aquestes novetats i reptes s’han presentat a l’acte del Consorci d’Educació de Barcelona “El món canvia. L’FP també. Reptes i aliances per una Barcelona activadora de talent i oportunitats”, que s’ha fet al CosmoCaixa. Hi han intervingut, entre d’altres, la consellera d’Educació, Anna Simó, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

L’FP, clau a la societat catalana

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha explicat que “l’FP és una qüestió clau per al present i futur de la nostra ciutat. Barcelona té un model propi d’FP amb dues característiques que el defineixen: el concepte de formació professionalitzadora, la formació ocupacional i l’FP dual. I en segon lloc, els lligams que existeixen entre els centres formatius, les empreses i les institucions amb col·laboracions estratègiques. El nostre potencial com a ciutat està fonamentat en la capacitat de teixir aliances entre els diferents sectors”.

La consellera Simó ha destacat que “pel govern de Catalunya, aquesta legislatura ha estat, sense cap mena de dubte, la legislatura de l’FP. Hem incrementat els espais i equipaments, hem augmentat l’oferta i el nombre de docents, hem fet canvis en els processos d’inscripció i impulsat l’orientació per combatre l’abandonament, hem fet campanyes de comunicació per prestigiar els estudis d’FP, hem creat i desplegat l’Agència pública i hem arribat a acords amb els agents econòmics i socials, amb els quals hem pogut avançar en la prospectiva”.

Oportunitats al sector

El projecte estratègic de l’FP pública a la ciutat proposa centres especialitzats, enfocats en l’ecosistema laboral i empresarial del seu sector i amb la integració de tot l’itinerari formatiu postobligatori. Aquest fet permet tirar endavant una oferta extensa i fa que l’alumnat pugui visualitzar la realitat laboral del sector en el qual es forma.

A més, la majoria dels instituts de formació professional estan lligats a empreses col·laboradores que participen de manera activa en la formació dels estudiants. Aquestes aliances fan que els centres puguin disposar de la seva expertesa i que tant l’alumnat com el professorat facin estades a les empreses o institucions del seu àmbit.

Les dades indiquen que l’alumnat que es matricula a formació professional no ho fa amb criteri de proximitat, sinó que busca centres que puguin oferir itineraris capaços de generar oportunitats laborals i formatives. Segons dades del Consorci, només el 14 % dels joves de grau mitjà i un 9,7 % del que cursa un grau superior estudien al mateix districte on resideixen.