El monument dedicat a Marià Fortuny, que es troba a la cantonada del carrer del Pintor Fortuny amb el de Xuclà, al Raval, ha aparegut amb el nas i un peu amputat. El monument, que és propietat de l’Hotel 1898 de Núnez i Navarro, va ser atacat aquest dilluns.

Segons fonts properes a l’establiment hoteler, una persona —que va veure com el destrossaven a plena llum del dia— va avisar-los i va recollir fins a 12 trossos de l’escultura trencada. De seguida, la propietat va advertir a Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona i va entregar-li les peces per fer la restauració. Segons explica l’Ajuntament, el Departament de Conservació i Manteniment de l’Art Públic restaurarà l’escultura “tan bon punt sigui possible”.

El grup d’artistes Vetelloni, que es reuneix de forma regular al bar Lobo del mateix carrer, s’ha fet ressò de la destrossa i en lamenten l’acció. Consideren, a més, que “el monument no té prou visibilitat” a l’espai que ocupa i suggereixen que caldria buscar-li un emplaçament on destaqués més.

Mossos investiga els fets

Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació i busquen els autors de l’acte vandàlic. La policia va rebre l’avís el mateix dilluns al migdia i va enviar una patrulla per comprovar els fets i buscar testimonis.

Una escultura provinent de la seu de Tabacos de Filipinas

L’escultura està dedicada al pintor costumista Marià Fortuny (XIX). Algunes de les seves obres més destacades estan al MNAC com ‘La Vicaria’, ‘Platja Africana’, ‘L’Odalisca’ i ‘La matança dels Abenserraigs’, mentre que també hi ha part de la seva feina al Museu del Prado.

L’escultura representa el pintor de cos sencer, assegut i vestit amb una túnica de romà. Els germans Oslé són els autors d’aquesta obra que es va crear el 1942. El monument pertanyia a la seu general de Tabacos de Filipinas. Va ser als anys 90 quan Núñez i Navarro va comprar el palauet i el va convertir en un hotel. Durant el procés de restauració del palau, també es va restaurar l’escultura.