El Banc de Sang posa en marxa la campanya “Amic Invisible”, en què els receptors agraeixen als donants la seva donació. Fins al 31 de desembre, totes les persones que facin una donació de sang s’enduran a casa una postal escrita per persones que han necessitat transfusions en algun moment de la seva vida, amb missatges d’agraïment.

“El millor regal, la teva sang”

“Ara ja podem dir que som germans de sang. Gràcies al teu compromís, solidaritat i el teu gest de donar sang, jo em puc enfrontar a les meves sessions de químio”, escriu en Xavi Vallès, un pacient en tractament per un càncer que ha rebut 61 transfusions de glòbuls vermells. En un altre missatge, Míriam De Tena, trasplantada de moll de l’os d’un donant que també ha necessitat sang, escriu: “El millor regal que he rebut han estat les teves cèl·lules i la teva sang! Gràcies, donant, per regalar-me vida”. Un tercer missatge que apareix en les postals és el d’en Juan José Parreño: “Per als qui doneu sang poden ser uns minuts, però per als qui la rebem pot ser una vida”.

Les donacions baixen un 25 % durant Nadal

La intenció d’aquesta campanya és capgirar la tendència habitual de Nadal, en què les donacions de sang baixen un 25 %. La principal necessitat són les plaquetes, que tenen una caducitat de cinc dies i són fonamentals per als tractaments contra el càncer. Per això calen donacions constants durant les dues darreres setmanes de desembre i la primera de gener.

A més, els donants poden demanar hora a través del web www.donarsang.gencat.cat/apuntat per donar sang els pròxims dies. Poden escollir dia i franja horària (matí o tarda) i el dia abans de la donació rebran un recordatori en el seu correu electrònic. Fins al dia de Reis s’organitzaran a Catalunya més de 200 col·lectes de donació de sang i els hospitals amb banc de sang de Barcelona, com l’Hospital Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron, mantindran obertes les donacions. A Catalunya cada dia calen mil donacions per atendre les necessitats dels malalts. Pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut, que sigui major d’edat i més petit de 70 anys, i que pesi 50 quilos o més.