L’IE Antaviana va ser un dels primers instituts que van oferir als alumnes de segon d’ESO l’opció de fer l’educació física de forma diferent. En lloc d’esports o exercicis, aprendre tècniques de circ en un equipament que tenen just a tocar: l’Ateneu Popular 9 Barris. Professors d’educació física (amb nocions de circ) i formadors de l’Ateneu col·laboren en l’assignatura.

“Al principi hi arriben espantats, però de seguida s’hi adapten. I aprofitar les instal·lacions de l’Ateneu ens permet ampliar el ventall d’aspectes a treballar amb educació física, com l’acroesport, l’expressió corporal…”, afirma la Cristian Zafra, professors d’educació física i circ de l’IE Antaviana. Estan molt satisfets amb l’acollida per part dels alumnes i ja es plantegen anar ampliant l’assignatura de circ com a educació física a tota la secundària i després a primària.

El circ social, formació física i emocional

Però aquest circ reconvertit en educació física permet treballar també més coses, com valors i actituds, una de les especialitats del circ social que fomenta l’Ateneu Popular 9 Barris. “És un un espai diferent d’aprenentatge i es relacionen d’una altra manera. Es crea cohesió de grup, ajuda mútua, autosuperació i també vencen la inhibició o vergonya a actuar davant els altres”, explica l’Aina Castelltort, tècnica en formació i cric social de l’Ateneu.

Tot plegat ho porten a la pràctica amb l’IE Antaviana però també amb altres centres dels voltants com l’IE Trinitat Nova, l’IE Turó de les Roquetes i l’Institut Guineueta. La idea és fer xarxa i apropar la cultura i el circ a tothom i a totes les edats.

Seguiment de la creació d’espectacles de circ

A banda de la vessant més pràctica, també s’introdueix als alumnes en el vocabulari i el procés de creació dels espectacles. En el cas de l’IE Antaviana, els alumnes de tot el centre treballen dossiers pedagògics i coneixen de prop la creació a través d’artistes en residència i durant el muntatge del Circ d’Hivern, la producció estrella de l’Ateneu Popular 9 Barris. De fet, l’alumnat de l’optativa de circ acaben el curs amb la representació d’un espectacle creat amb el suport dels artistes de l’Ateneu.