Des de fa 14 anys és un aparcament provisional però ara, finalment, ja hi ha un avantprojecte per convertir els 4.500 m² de terreny de l’antiga fàbrica Ideal Plástica Flor en l’illa d’equipaments més important de la Prosperitat. Dues terceres parts del solar, situat entre el passeig de Valldaura i el carrer de Santa Engràcia, serà una àrea verda amb arbres que servirà de refugi climàtic. La resta serà per a un edifici de 5.000 m² amb una biblioteca, un gimnàs, un auditori i espais polivalents. Tot plegat parteix d’un pressupost d’uns 24 milions d’euros.

El gran edifici tindrà quatre plantes i, per primer cop, es col·loca la biblioteca a les dues superiors per garantir la independència dels dos pisos inferiors, i permetre’n l’ús compartit de les sales i tallers. A la planta baixa hi ha d’anar també un auditori, que s’espera pugui acollir esdeveniments que ara no tenen cabuda al districte, a més de donar servei a les escoles. I, en aquesta línia, el gimnàs serà utilitzat per l’Escola Víctor Català en horari lectiu.

Satisfacció veïnal tot i haver fet algunes concessions

El projecte s’ha donat a conèixer aquest dilluns als veïns al consell de barri. Malgrat les protestes que han marcat el procés els darrers anys, els veïns l’han rebut amb certa satisfacció. “Estem esperançats perquè veiem que és cada cop més a prop de fer-se realitat i moltes de les reivindicacions es recullen“, explica Meri López, de l’AV Prosperitat. Consideren una victòria sobretot haver aconseguit la gran zona verda, de 3.500 m² al voltant de l’edifici que acollirà tots els equipaments. “La lluita era perquè l’aparcament no anés sota la zona verda perquè hipotecava que hi pogués haver arbres pel tema de les arrels. I necessitem una arbreda i ombra per combatre el canvi climàtic”, afegeix López. Finalment, l’aparcament es farà fora de la plaça i de forma independent al projecte.

Pel camí han hagut de fer concessions, com els bucs d’assaig o la preferència per un auditori més petit que en fes més fàcil l’autogestió. També tenien dubtes a compartir espais amb la biblioteca. Tanmateix, la voluntat des de Biblioteques d’obrir-se i integrar el barri, ha convençut finalment els veïns.

Les obres podrien començar a finals del 2025

Això sí, les entitats de la Prosperitat participaran en la comissió de seguiment per controlar l’avanç del projecte executiu. Si es compleix el calendari previst, les obres es podrien iniciar a finals del 2025.

Aleshores començaria a fer-se realitat una reivindicació de històrica del barri, més reforçada des que el 2009 l’Ajuntament va expropiar i enderrocar la fàbrica en espera de poder fer, després d’un concurs d’idees i amb la participació veïnal, un projecte d’equipaments que constituiria una de les transformacions urbanístiques més importants de la Prosperitat.